Få ulykker til sjøs

På tross av stor båttrafikk har det vær svært få alvorlige skader til sjøs denne sommeren, ifølge politiet og Redningsselskapet.

RS Kystvekteren

Skipper Magnar Oppdal på redningsskøyta Inge Steensland vet ikke hvorfor det er så få alvorlige skader, men håper at sommeren forblir skadefri.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Det har ikke vært noen alvorlige ulykker knyttet til sjøen med fritidsbåter så langt i sommer, sier Miriam Stausland, koordinator for båttjenester i Agder politidistrikt.

– Det har vært ekstremt mye båttrafikk, masse fint vært og mange som har vært ute å brukt skjærgården. Så det er vi veldig fornøyd med, sier Stausland.

På tross av mye båttrafikk har de alvorligste ulykkene uteblitt, bekrefter Magnar Oppdal på Redningsskøyten« Inge Steensland».

– Til nå i år har vi hatt lite som vi betegner som alvorlige hendelser, sier Oppdal, før han legger til: «Ja, bank i bordet»

– Ofte stille på forsommeren, men ...

Båtoppretter Arlid Rønning ved «Randesund Allsidige Service» sier at de til nå har hatt få båter til reperasjon, men at sommeren ikke er over.

– Ofte har vi opplevd en stille periode på forsommeren. Også blir det gjerne mer skader utover sommeren og høsten når folk er litt mer vant og ikke så fokuserte som på forsommeren, sier Rønning.

Skipper Magnar Oppdal på redningsskøyta Inge Steensland vet ikke hvorfor det er så få alvorlige skader, men håper at sommeren forblir skadefri.

Fire tips for å unngå sjøulykker

En annen skipsfører på den samme redningsskøyten, Knut Even Rislaa, sier sjansen for alvorlige ulykker alltid vil være tilstede. Derfor har han fire gode tips til hvordan båtfolket skal unngå ulykker i tiden fremover.

  • Ta hensyn til vind og vær på sjøen.
  • Kjør rolig og pent når det er mørkt på natta.
  • Vær edru når man fører båten.
  • Bruk redningsvest til alle tider.

– Passer man på dette, skal man være godt på vei for å unngå ulykker til sjøs, avslutter Rislaa.

Siste nytt fra NRK Sørlandet