NRK Meny
Normal

Få smilefjes for landets spisesteder

Ett år etter at Mattilsynets smilefjesordning startet, har kun 30 prosent av landets besøkte spisesteder fått smilefjes etter første besøk.

Smilefjes Mattilsynet

Mattilsynet jobber med å få på plass overtredelsesgebyr som skal kunne gis til spisesteder som ikke overholder regelen om at plakaten skal henge synlig.

Foto: Slobodan VasicFotostorm, Slobodan VasicFotostorm / IstockPhoto

– Vi har hatt tilsyn ved alle restauranter og spisesteder som er omfattet av smilefjesordningen, og vi er godt fornøyd.

Det konkluderer seniorinspektør Marit Støle-Hansen i Mattilsynet, ett år etter at ordningen ble innført.

Fra nyttår 2016 ble 8000 restauranter og kafeer en del av den nye smilefjesordningen, og erfaringene har vært gode, ifølge Støle-Hansen.

På landsbasis har Mattilsynet delt ut smilefjes til 30,6 prosent av de kontrollerte spisestedene. 2,2 prosent har fått sur munn.

Gjemmer smilefjes bak planter

– De resterende 67,2 prosent har fått utdelt strekmunn i første omgang, men her er det viktig å påpeke at de fleste er kjappe til å rette opp det de har fått pålegg om, sier Støle-Hansen.

Marit Støle-Hansen

Seniorinspektør Marit Støle Hansen i Mattilsynet har gode erfaringer med smilefjesordningen ett år siden den startet.

Foto: Privat

Hun nevner slurving med allergenmerking, nedkjøling og temperaturkontroll som ting flere spisesteder sliter mest med.

– Det har også vært en utfordring at folk tar ned plakaten når vi har gått, eller skjult den bak planter. Da får de en strekmunn, uansett om alt annet er i orden.

Mattilsynet jobber nå med å få på plass et overtredelsesgebyr som skal kunne gis til spisesteder som ikke overholder regelen om at plakaten skal henge synlig.

Store forskjeller

Ifølge Støle-Hansen er det store forskjeller i distriktene. Blant fylkene som kommer best ut er Agder-fylkene, der smilefjesene utgjør hele 60,3 prosent.

Kun 1,4 prosent har fått sur munn.

– Tallene tyder på at Agder er blant de flinkeste. I Stor-Oslo og andre større byer vil det være varierende kvalitet. Storbyer har generelt dårligere smilefjes-statistikk på grunn av større utskifting av drivere og ansatte, avslutter hun.

smilefjes

De fleste spisestedene har endt opp med strekmunn i løpet av ordningens første år.