NRK Meny
Normal

Få skades på festival

Nesten ingen blir skadd eller utsatt for vold når de er på festival.

Hovefestivalen

Punk bandet Bad Religon spilte på Amfiscenen under Hovefestivalen onsdag kveld. Publikum var fornøyd.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Hodepine og gnagsår er blant det som oftest rammer på festival, viser en undersøkelse gjort på Quartfestivalen. Alvorlige skader er svært sjeldne.

Undersøkelsen er gjort over tre år på festivalområdet på Quart i Kristiansand.

Den viser at det er langt færre skader som følge av overdrevent rusinntak, ulykker og voldsepisoder, enn man kan få inntrykk av.

- Ikke overraskende

Kun fem av 208 000 festivaldeltakere hadde behov for akutt sykehusinnleggelse fra 2004-2006, kommer det fram av undersøkelsen som presenteres i Tidsskrift for den norske legeforening.

- Resultatet er ikke overraskende. Det samsvarer med det inntrykket vi har fått etter å ha jobbet der gjennom mange år, sier Henrik Stenwig Li.

Han har vært lege på Quart i åtte år og har vært med på å gjøre undersøkelsen.

- Ingen alvorlige skader på Hove

Den pågående Hovefestivalen utenfor Arendal har erfaringer som er svært like de som presenteres i undersøkelsen. De første dagene av årets festival er det ikke rapportert om noen alvorlige skader, og også under fjorårets arrangement var det veldig få, ifølge festivalledelsen.

Frode Konnestad

Frode Konnestad er sanitetsansvarlig for Hovefestivalen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Vi har en jevn strøm med pasienter hele tiden. Men de fleste er inne og får behandling, og så er det ut igjen, sier Frode Konnestad, sanitetsansvarlig på Hovefestivalen.

NETT-TV: SE KONSERTENE FRA HOVE

Konnestad tror det kunne blitt flere skader dersom det hadde vært regnvær eller enda varmere i sola. I regn blir festivaldeltakere våte og kalde, og høye temperaturer gjør at flere blir dehydrert.

- Når du kombinerer det med alkohol, så er det lettere å vippe over kanten, sier Konnestad.

Ingen dødsfall

Totalt var 1 349 personer på Quart i kontakt med helsepersonell i perioden som er undersøkt. Ingen dødsfall, hjertestanser eller alvorlige stikk- eller skuddskader ble registrert. Kun fem av 33 rusrelaterte skader skyldtes ulovlige rusmidler.

Mesteparten av skadene var gnagsår, skrubbsår, hodepine og allergi.

- Det er en ung, frisk del av befolkningen som går på festival, så det er liten sjanse for at det skjer noe medisinsk med dem, sier Li for å forklare de lave tallene.

Tilsvarende undersøkelser fra musikkfestivaler i utlandet viser at Quart har tilsvarende eller færre skader enn andre arrangement.

Quartfestivalen avsluttet mellom klokka 01.00 og 03.00 på natta i årene som er undersøkt. Det betyr at andre episoder og skader kan ha oppstått i byen og på campen senere, som ikke er med i disse tallene.