NRK Meny
Normal

Få ord – mest musikk

Gitarist Michael Aadal fra Evje vil helst klare seg uten ord, og la musikken tale. På den ferske plata til Michael Aadal Group klarer han det nesten. Bare en sang har fått ord til hjelp. Det kan du høre på SørlandsScenen onsdag.

Michael Aadal

– Jeg komponerer stort sett all musikken med en kassegitar, forteller Michael Aadal.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Det er tittelsporet «Abigail» som finnes både som ren instrumental og som sang med vokal og tekst av Stein Roger Sordal.

Sangeren og låtskriveren fra Kristiansand var i vinter gjest i platestudioet hos Aadal og hans gruppe. Det resulterte i en vakker ballade.

Mest jazz

Men om «Abigail» er en ballade med assosiasjoner til rootsmusikk, så er det først og fremst jazz som kjennetegner musikken til Evje-gitarist Aadal og hans band. «Tilgjengelig jazz» medgir han selv.

Michael Aadal Group har han satt sammen av studievenner han fikk da han utdannet seg på musikk-konservatoriet i Kristiansand.

Michael Aadal

Michael Aadal mener det melodiske er hans styrke.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Komponerer med barna

– Jeg komponerer stort sett all musikken med en kassegitar. Jeg har to barn og pleier å spille for dem på kvelden, forteller Aadal som på sin ferske plate har med en komposisjon som begynte som en vuggevise for barna.

Ellers henter han inspirasjon fra mye; en enkel og spennende harmoni, en liten melodistrofe.

På spørsmålet om hans musikalske særpreg svarer han kontant:

– Det melodiske er nok min styrke.

Titlene kommer sist

Ordene har han derimot et vanskelige forhold til.

– Jeg vil la musikken tale, derfor er titler vanskelige og nesten overflødige, sier gitarist Aadal som derfor lar titlene komme helt sist i prosessen.

– De er der bare fordi jeg må, rett og slett, sier han.

Aadal og hans musikere lar ellers komposisjonene vokse fram i samspill, ofte uten noen noter til hjelp.

Fire år siden forrige

Det har nå gått fire år siden Michael Aadal var i NRK-studioet på Tangen i Kristiansand og spilte inn sin forrige plate.

Selv mener mannen, som kaller seg «en enkel gitarist», at han har funnet mer av seg selv i musikken på denne siste plata. Her er roots og country-elementer hentet inn i den improviserte jazzen.

Foruten ham selv består bandet av André Kassen på saksofon, Ole-Bjørn Talstad spiller piano, Anders Hofstad Sørås på pedal steel og gitar, Audun Ramo på bass og Gunnar Sæter på trommer.

Musikken og bandleder Michael Aadal hører du på SørlandsScenen onsdag i halvfemtida. Og ettermiddagen etter plasserer musikkanmelder Øyvind Nyvoll plata på en skala fra 1 til 10.