NRK Meny
Normal

Få kvinner tar båtførerprøven

Få kvinner tar båtførerprøven. Men kvinnene i sør er flinkest.

Kari Dahl Skår

Mange kvinner kvier seg for å ta roret, sa Kari Dahl Skår da NRK møtte henne i 2013. Den gang holdt hun kurs for å få kvinner i Arendal på sjøen.

Foto: Leif Dalen / NRK

30 prosent av de som tar båtførerprøven på landsbasis, er kvinner. Det viser tall fra Norsk Test, som gjennomfører båtførerprøven og utsteder båtførerbevis på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

Samlede tall for første halvår viser at rekordmange tar båtførerbeviset. I forhold til første halvår i 2014, er det en økning på 17 prosent. Av dette utgjør hovedandelen menn.

Blant kvinnene er det kvinner i Sør-Norge som scorer best på skalaen. Og aller flinkest er de i Oslo.

I hovedstaden er 37 prosent av de som tar prøven kvinner. Statistikken viser at kvinner i Oslo er flinkest til å avlegge båtførerprøven, sammenlignet med i resten av landet.

På andreplass følger Aust-Agder med 36 prosent. Nederst på listen ligger Nordland og Troms med henholdsvis 16 og 14 prosent. Det er lavere tall enn i innlandsfylkene Hedmark og Oppland.

- Dette er en interessant oversikt. Vi vet ikke årsaken til at det er så få jenter i nord som tar båtførerbeviset. Men det er grunn til å gratulere jentene i sør som tar ansvar og ikke lar det bare være gutta som fører båten, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS.

Kvinneandel første halvår 2015

Over snittet

Under snittet

Oslo

37 %

Sogn og Fjordane

29 %

Aust-Agder

36 %

Østfold

27 %

Telemark

35 %

Buskerud

25 %

Vest-Agder

34 %

Hedmark

24 %

Akershus

33 %

Sør-Trøndelag

22 %

Rogaland

31 %

Møre og Romsdal

19 %

Vestfold

31 %

Nord-Trøndelag

19 %

Hordaland

30 %

Oppland

19 %

Troms

18 %

Nordland

16 %

Finnmark

14 %

Totalt landet samlet

30 %