Hopp til innhold

Få bruker nynorsk i Agder

Mindre enn en prosent av elevene i den videregående skolen på Agder har nynorsk som hovedmål. Språkprofessor, Sylfest Lomheim, liker ikke utviklingen.

Sylfest Lomheim

Mindre enn en prosent av elevene i den videregående skolen på Agder har nynorsk som hovedmål. Språkprofessor, Sylfest Lomheim, liker ikke utviklingen.

Foto: Frida Gjøby / NRK

Mellom fem og seks prosent av elevene på grunnskolen i Agder-fylkene har i dag nynorsk som hovedmål. Det viser en oversikt fra grunnskolens informasjonssystem og Statistisk sentralbyrå.

Les også:

Slutter å bruke nynorsk på videregående

Dette er i all hovedsak elever som bor i de indre bygdene i Agder.

Kun en prosent av disse elevene tar med seg nynorsken når de starter på videregående skole.

Språkprofessor ved Universitetet i Agder, Sylfest Lomheim, mener systemet ødelegger for nynorsken.

– Det som skjer er at de som bruker nynorsk som hovedmål i grunnskolen slutter å bruke nynorsk når de starter på videregående og bruker i stedet bokmål. Det "svarer" seg godt fordi da får de gode karakterer i bokmål og i sidemål, sier han.

– Bør gjøres mindre attraktivt

Lomheim mener det bør gjøres mindre attraktivt for elever å bytte fra nynorsk til bokmål.

– Man må gjøre noe med evalueringen og gjøre det slik at det ikke lønner seg å gjøre nynorsk om til sidemål. Det vet jeg at blir diskutert i disse dager blant dem som holder på å legge de nye planene for norskfaget. Vi kan ikke ha det slik at ungdommene blir stimulert til å flytte nynorsk hovedmål over til å bli sidemål, mener han.

Hvilke konsekvenser kan dette få?

– Det betyr at de som har nynorsk som hovedmål i oppveksten blir stimulert gjennom systemet på videregående til å ikke ha der som hovedmål lenger når de må skrive både bokmål og sidemål, sier han.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste