Frivillig søppelplukking kan koste deg tusenvis av kroner

Dette marine søppelet ble plukket av frivillige ildsjeler. De hadde ikke avtalt plukkingen på forhånd og risikerte derfor en saftig regning fra renovasjonsselskapet.

Søppel i Mandal 2

Renovasjonsselskapet Maren har nå hentet dette søppelet bestående av tauverk og dekk, men det er det ingen selvfølge at de kan gjøre. Dette fordi de ikke plikter å ta imot såkalt herreløst avfall vederlagsfritt.

Foto: Rolf-Ørjan Høgset

– Å rydde søppel i Norge er ikke enkelt. Systemet er ikke laget for å ta hånd om herreløst avfall, sier Rolf-Ørjan Høgset, prosjektleder i "In the same boat".

Organisasjonen har til sammen fire båter som er på søppel-tokt på helårsbasis og driver også med informasjonsarbeid.

I pinsen kom Høgset og noen venner tilfeldigvis over 300–400 kilo søppel i en liten vik 50 meter unna Mandals strandperle Sjøsanden. De fikk hjelp av Redningsselskapet til å frakte søppelet inn til havna. Da startet problemene.

For hverken Renovasjonsselskapet Maren eller den kommunale Skjærgårdstjenesten kunne hente det. Fra Hold Norge Rent var beskjeden at det ikke var sikkert refusjonsordningen som de administrerer for Miljødirektoratet, vil dekke kostnaden med å hente søpla. Dette fordi det ikke er tilstrekkelige midler.

– Konklusjonen ble at vi kan få hentet den, men at vi risikerer en regning fra Maren i etterkant, sier Høgset.

Rolf-Ørjan Høgset med søppel

Rolf-Ørjan Høgset var ute for "å plogge" (plukke søppel og jogge samtidig) da han og noen andre kom over 300–400 kilo søppel, blant annet mye tauverk, ved Sjøsanden i Mandal.

Foto: Privat

Fant søpla tilfeldig

"In the same boat" etterlyser en løsning der avfallsselskapene er garantert betaling fra en statlig pott, også for såkalt herreløst avfall som ofte kommer fra kommersielle aktører.

Det er ikke nok med en organisert ryddedag i året. Folk må kunne rydde hver dag uten å risikere problemer og kostnader.

Rolf-Ørjan Høgset

Høgset presiserer at de i dette tilfellet fant søpla tilfeldig og at det var derfor problemet oppsto. Vanligvis når de er ute på organisert søppelplukking gjør de avtaler på forhånd og vet hvordan de skal bruke ordningene som finnes.

Søppel i Mandal

Hvis du finner søppel ved sjøen uten å ha opprettet en ryddeaksjon i forkant, er det ikke sikkert søppelet kan hentes vederlagsfritt. Dette søppelet ble funnet i en vik ved Sjøsanden i Mandal i pinsen.

Foto: Rolf-Ørjan Høgset

Kritiserer ikke Maren

– Nå måtte vi velge om vi skulle la søpla ligge eller ta den med. Vi valgte, til tross for at vi ikke hadde noen avtale med Maren på forhånd, å ta med søpla, sier Høgset.

Dermed starter denne runden som han sier de har vært ute for så mange ganger før; ingen kan ta ansvaret for søpla.

– I det verste tilfellet ble vi presentert for en regning på 100.000 kroner i etterkant, sier Høgset.

Han presiserer at de verken ønsker å kritisere Maren, Skjærgårdstjenesten eller Hold Norge Rent.

– Alle tre handler ut fra de rammene de har. Det er systemet det er noe feil med, sier han.

Søppel i Mandal 3

– Det er en risiko for kostnader og et byråkrati for å få levert søppel. Mange som kommer over søppel, har ikke planlagt å plukke det, sier Rolf-Ørjan Høgset i foreningen "In the same boat". Her er han med søppelet han tilfeldigvis kom over ved Sjøsanden i Mandal i pinsen.

Foto: Privat

Etterlyser klare retningslinjer

Jonny Sveen, prosjektleder i Maren, synes forslaget om å ha en statlig pott, er godt.

– Jeg skulle ønske det var klare retningslinjer fra myndighetene om at avfallsselskapene skal stå med åpne armer i forhold til frivillig engasjement. Slik er det ikke i dag, sier Sveen.

Nå fungerer det slik at Hold Norge Rent administrerer refusjonsordningen for herreløst, marint avfall. Frivillige som ønsker å rydde må opprette en ryddeaksjon på hjemmesidene deres i forkant.

– Vi oppfordrer folk til å bruke denne portalen. Siden vi ble med i ordningen for noen måneder siden har vi tatt imot sju tonn med marin forsøpling, opplyser Sveen.

Han presiserer at Maren nå har hentet søppelet som ble funnet ved Sjøsanden.

Jonny Sveen
Foto: Hans Christian Hillesund