NRK Meny
Normal

Etterforsker om politiske fiender drepte Mahmoud

Politiet undersøker mulige politiske motstandere etter Hånes-drapet. – Vi har fått opplysninger om at det kan ha vært noen som jobbet mot avdøde, sier etterforskningslederen.

Mahmoud Mohammadi

Iranske Mahmoud Mohammadi etterlater seg åtte barn. Bildet er brukt med tillatelse fra familien.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / Privat

Iranske Mahmoud Mohammadi (63) ble funnet drept natt til 27. februar i sitt hjem på Hånes i Kristiansand. Han etterlater seg åtte barn. Etterforskningsleder John Repstad sier til NRK at politiet nå går bredt ut for å etterforske drapsmotivet.

– Vi har opplysninger om at noen kan ha jobbet mot avdøde. Vi vet ikke om det er personer i Norge eller utlandet, så rutinemessig har vi derfor varslet PST.

Ifølge Repstad er politiske motstandere ett av flere aktuelle spor.

Undersøker om politiske motstandere kan stå bak

– Vi er kjent med at han har vært en kurdisk leder tidligere, og vi undersøker om hans motstandere kan ha utført drapet.

– Og da er det i hovedsak snakk om politiske motstandere?

John Repstad

Etterforskningen ledes av John Repstad.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Ja, han har ifølge vitner vært klar på hva han mener om ekstremister, og da skaffer du deg fort noen fiender.

Avdødes kone og sønn har fortsatt status som siktet i saken. Sønnens forsvarer Knut Henning Larsen reagerer på at politiet ikke går ut med flere opplysninger.

– Det er spesielt at politiet er såpass tause. Jeg går med en følelse av at de undersøker om det kan være hold i ryktene om at drapet kan være politisk motivert. De etterforsker nok denne teorien mer enn de gir uttrykk for, mener Larsen.

Ja, han har ifølge vitner vært klar på hva han mener om ekstremister, og da skaffer du deg fort noen fiender

John Repstad, etterforskningsleder

Kjempet mot IS og ekstremister

– Avdøde var medlem i et parti som aktivt slåss mot IS og andre ekstremister. Jeg blir ikke overrasket hvis de undersøker spor som går i retning av at drapet er politisk motivert, sier Larsen.

Knut Henning Larsen

Knut Henning Larsen er forsvarer for den siktede sønnen.

Foto: Eie, Lars / NRK

Ibrahim Talane var medlem i Kurdistans Demokratiske Parti (PDK) sammen med avdøde, og de to kjente hverandre godt etter å ha vært partifeller i flere år.

– Mahmoud hadde lang erfaring som politiker, og var en mann partiet sårt trengte på grunn av all kunnskapen han hadde. Hovedsaken hans var å kjempe for frihet for kurdere.

Etterlater seg åtte barn

– Jeg er 99 prosent sikker på at det er politiske motstandere som kan stå bak, sier Talane, og hevder disse kreftene har stått bak drap tidligere.

Ibrahim Talane

Ibrahim Talane og avdøde var partifeller i Kurdistans Demokratiske Parti.

Foto: Privat

NRK er kjent med at den foreløpige obduksjonsrapporten i liten grad ga flere opplysninger enn det politiet allerede var kjent med.

Mohammadi var politisk flyktning, og bodde sammen med sin familie i Kristiansand. Han etterlater seg åtte barn.

– Fokuset er nå å gi ham en så verdig begravelse som mulig, sier barnas bistandsadvokat Ivar Sveen.