NRK Meny
Normal

Etterforsker bombetrussel mot kjøpesenter

Politiet etterforsker en bombetrussel rettet mot kjøpesenteret Sandens i Kristiansand. Trusselen ble framsatt gjennom den omstridte appen «Jodel».

Sandens kjøpesenter

Politiet etterforsker en bombetrussel som er rettet mot Sandens kjøpesenter i Kristiansand.

Det var tirsdag kveld at politiet ble varslet om at det var framsatt trusler gjennom appen «Jodel» hvor personer kan ytre seg anonymt (Se faktaboks).

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, bekrefter nå overfor NRK at de etterforsker saken. Onsdag formiddag har det vært møtevirksomhet på politistasjonen i Kristiansand hvor truslene har vært tema.

Austad bekrefter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn.

– Bombetrusselen er vi kjent med, og i denne typen saker bidrar vi med informasjon dersom vi har noe, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Trusler mot Sandens på Jodel

Denne trusselmeldingen ble framsatt gjennom den omstridte appen Jodel.

Foto: Skjermdump

Avdekke kilden

– Vi jobber nå med å finne opphavet til trussel. Politiet ønsker å avdekke hvem som står bak og hvorfor truslene er framsatt.

Ifølge stabssjefen har ikke politiet grunnlag for å si at det verken dreier seg om «guttestreker» eller en reell trussel.

Dette er trusselen som er framsatt på appen Jodel:

«Pass dere for sandens stor senter klokken 16. Dato 28-01-16 blir selvbommber der så alle som bruker jodel pass dere !!!! Dette er ikke tull er for og skape oppmerksomhet mot utlendinger»

Fra Jodel

– Vi har valgt å ta trusselen på alvor. Det handler om å markere at det skal koste å framsette trusler på denne måten, sier Austad.

Bård Austad

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Vil bli synlig i bybildet

Han sier politiet jobber på to fronter.

For det første ønsker man å avdekke kilden bak trusselen for på den måten å kunne sjekke om det er hold i truslene.

Parallelt planlegges det eventuelle tiltak som skal settes inn for å avverge en voldelig handling mot kjøpesenteret i Markens.

Senterleder Sandens Svein Olav Birkeland

Senterleder Svein Olav Birkeland ble orientert om saken onsdag formiddag.

Foto: NRK

– Vi har flere tiltak som vi nå vurdere å settes inn. Dersom man ikke klarer å finne kilden til truslene, kommer politiet til å bli godt synlig i bybildet, sier Austad.

Stabssjefen sier Agder politidistrikt stadig oftere mottar lignende trusler.

– Truslene utgjør et samfunnsproblem. Politiet bruker store ressurser på å etterforske slike saker. Samtidig er det viktig å understreke at det er svært sjeldent at det er hold i slike trusler. Utenom terrorhandlingene i Oslo, har Norge vært forskånet for slike hendelser, sier han.

Sikkerhetssjefen: – Tilfeldig at vi er valgt

Senterleder Svein Olav Birkeland var ikke kjent med truslene da NRK tok kontakt onsdag morgen.

I løpet av formiddagen er senterlederen blitt orientert av politiet.

Ola Stavnsborg

Sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen, Ola Stavnsborg.

Foto: Olav Thon Gruppen

– Dette betrakter vi først og fremst som en politisak. Vi velger derfor å støtte oss til de vurderingene politiet gjør. Jeg ønsker ikke på nåværende tidspunkt å si hvilke forholdsregler som blir tatt. Beredskapsavdelingen i Olav Thon Gruppen er orientert, sier Birkeland.

Sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen, Ola Stavnsborg, sier til NRK at de ikke har mottatt trusler mot noen av de andre sentrene kjeden eier. Han har ingen teorier om hvem som kan stå bak trusselen mot Sandens.

– Det finnes de som ønsker å lage faenskap og ødelegge, og det finnes de som kun truer for å skremme. Vi vil følge politiets anbefalinger videre, sier Stavnsborg, og legger til:

– Vi har ikke hatt konflikter med noen, så vi tror det er tilfeldig at vi er valgt. Det er ingen åpenbar grunn til at vi skal bli truet.

Politibil utenfor Sandens senter

Politibil utenfor Sandens senter onsdag formiddag.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK