Hopp til innhold

Ett skritt nærmere datalagringssenter

Nedsatt elavgift for grønne datalagringssentre gjør at Norge kan ta del i verdiskapning på flere titalls milliarder, mener Kjell Ingolf Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad (Krf)

Stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er i dag i møte med Statnett.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Behovet for datalagring er stort og øker enormt hver eneste dag. Norge har nesten alt som skal til for at globale datagiganter skal etablere store serverparker her.

Databransjen, strømleverandørene og industrien har bedt om kutt i elavgiften, og nå blir de hørt.

I statsbudsjettet for 2016, som ble lagt fram i dag, foreslår regjeringa endringer at avgiften blir redusert for serverselskaper som bruker mer enn 5 megawatt i året.

– Nødvendig

KrFs Kjell Ingolf Ropstad har lenge jobbet for å få til nedsatt elavgift, og håper at store aktører nå skal velge Norge og Sørlandet.

– Dette er helt nødvendig dersom vi skal konkurrere med nabolandene våre. Gjennom dette vedtaket vil vi bli konkurransedyktige, og grønne datasentre vil bli behandlet å linje med annen kraftkrevende industri.

– Dette kan bidra til at vi kan ta del i den enorme verdiskapningen på flere titalls milliarder, om vi lykkes med å etablere grønne datasentre, sier Ropstad.

Vil presse Statnett

Ropstad er nå i møte med Statnett for å prøve å få til god fiberkapasiet, slik at store mengder data kan fraktes fra Europa til Norge.

– Når det legges en strømkabel fra Sørlandet til Tyskland er det helt logisk at man samtidig styrker fiberkapasiteten. Vi vi prøve å presse Statnett til å se at dette er en viktig og god deal, sier Ropstad.

– Når vi nå har lykkes med elavgiften, er fiberkabelen det neste, viktige steget dersom vi skal være konkurransedyktige nok til at de store kjedene velger å etablere datalagringssentrene i Norge.

– Kan bli en stormakt

Per Morten Hoff

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge mener regjeringen nå bidrar til at Norge kan bli en stormakt innen grønne datasenter.

– Dette er et meget viktig næringspolitisk grep, som kan bidra til etablering av en helt ny grønn industri i Norge.

– Vi var fortvilte da Apple valgte Danmark, men da politikerne fikk på bordet hvilke summer som investeres i dette prosjektet, og hvor man lokaliserer grønne datasenter, så ble dette en vekker, sier Hoff i en pressemelding.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Advarer mot ungdomstrend: – Det er skremmende

To gripne etter masseslagsmål i Bergen