Ett år siden reptiler ble lovlig: – Folk tar slangen rundt halsen og går på bussen

Sol Therese Skjæveland vet godt at slangen hennes Navi ikke er et kjæledyr. Ett år etter at forbudet mot reptiler ble opphevet, misforstår noen og behandler reptilene sine som nettopp dette.

Sol Therese Skjæveland

Sol Therese Skjæveland har vært fascinert av reptiler som slanger og øgler så lenge hun kan huske. – Jeg kikket etter rumpetroll og salamandere i små vann og lette etter slanger i skogen, forteller Skjæveland. Her er hun med kornsnoken Navi.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Etter at det 40 år lange forbudet mot å innføre, omsette og holde reptiler i Norge ble opphevet 15. august i fjor, har stadig flere skaffet seg de eksotiske dyrene. 19 ulike arter er godkjent (se fakta).

– Vi har hørt om flere som for eksempel tar slangen rundt halsen og går på bussen. Dette må unngås. Det er stress både for dyret og for folk som ikke er glade i de, sier Thor Håkonsen i Norsk Herpetologisk forening.

Håkonsen sier interessen har vokst raskere enn de hadde trodd. Norges Zoohandleres Bransjeforening opplyser at det har blitt solgt rundt 5000 dyr fra dyrebutikk. Det finnes ingen offentlig registrering av omsetting via det private markedet, men omsetningen her er minst like stor ifølge bransjeforeningen.

– Det har dukket opp flere nye eiere enn vi hadde trodd. For oss er det viktig å få fram at dette er hobbydyr. Folk må ikke gå i fellen å tenke at dette er kjæledyr, sier Håkonsen.

Leopardgekko

Leopardgekkoen Talo er ifølge eier Sol Therese Skjæveland ganske sosial av seg.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Vil ha kongepyton

Sol Therese Skjæveland (20) er en av mange reptil-entusiaster som jublet da forbudet ble opphevet. I dag har hun en kornsnok og to gekkoer i den lille leiligheten sin i Søgne.

– Dette er litt som å ta en tatovering. Tar du én, greier du ikke å la være å få flere, sier 20-åringen og ler.

Hun har allerede planene klare for å skaffe seg flere reptiler.

Skjæveland er medlem av flere reptil-forum på Facebook.

Der ser hun at mange behandler de eksotiske dyrene sine som kjæledyr. Slangene og øglene blir blant annet tatt med ut i hagen for «å lufte seg».

– Det kan skade dyret mye. De blir stresset, utsettes for bakterier de ikke tåler og det blir feil temperatur for dem, sier Skjæveland.

Mattilsynet skriver på sine sider at det er ulovlig å ta reptilene med ut.

Sol Therese Skjæveland med terrarier

For å ha det bra trenger reptilene et terrarium med riktig innhold og temperatur. Sol Therese Skjæveland har skaffet seg to gekkoer (øgler) og en slange etter at forbudet ble opphevet.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Har avvist kunder

Rolf-Arne Ølberg, veterinær i Dyreparken, presiserer at reptiler ikke er kjæledyr som liker å bli dullet med.

– Jeg er positiv til at forbudet ble opphevet, men tenker det er bra at reptiler er for spesielt interesserte. Det er uheldig hvis folk kjøper de på impuls, sier Ølberg.

Helge Fidje og Even Fiskå driver nettbutikken reptilen.no. Butikken ble etablert i fjor, og de har hittil solgt 700 slanger og 100 øgler. De merker at ikke alle vet hva det innebærer å skaffe seg reptiler.

– Vi har avvist kunder fordi vi ser at de ikke har lest seg nok opp eller ikke er skikket, sier Helge Fidje.

Even Fiskå (t.v.) og Helge Fidje

Even Fiskå (t.v.) og Helge Fidje har drevet nettbutikken reptilen.no fra Søgne i ett år. De sier kundemassen er svært variert. Dyrene importer de fra Nederland og Tyskland. Her holder de en teppepyton (t.h.) og en kongepyton.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Se TV-innslag om reptiler.