NRK Meny
Normal

Et mørkt medieår på Sørlandet

Året 2014 har vært preget av nedbemanninger og nedskjæring i landets mediehus. Sørlandet er intet unntak.

Lokalaviser

Flere av landsdelens aviser måtte kutte i bemanningen i 2014.

Foto: unknown

Eivind Ljøstad

Eivind Ljøstad tror ikke at Fædrelandsvennen vil produsere dårligere eller mindre journalistikk på tross av at 38 medarbeidere har forlatt bedriften.

Foto: Kari Løberg Skår

– Det har vært nok et turbulent år for oss i Fædrelandsvennen, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Sørlandets største mediehus, Fædrelandsvennen, har gått gjennom de største kuttene i 2014. Totalt 38 ansatte vil forlate bedriften.

Avisen Lindesnes i Mandal har kuttet 9,5 årsverk, Lister24 i Farsund har kuttet ni årsverk og Agderposten går inn i det nye året med mellom fire og fem årsverk mindre.

Tøft år

– Det har vært både spesielt og tøft å si farvel til så mange flinke medarbeidere, sier Ljøstad.

Også sjefredaktør i avisen Lindesnes, Fridtjof Nygaard, sier det har vært en tøff avslutning på året.

Fridtjof Nygaard

Sjefredaktør Fridjof Nygaard i avisen Lindesnes sier at det har vært et meget tungt år for avisen. Lindesnes var en av få aviser som gikk i pluss, men som likevel måtte kutte.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen

– Jeg kommer nettopp fra en julelunsj der vi tok avskjed med flere av dem som har vært her i mangfoldige år. Det var tungt følelsesmessig, sa Nygaard til NRK før jul.

Avisen Lindesnes var i en spesiell situasjon da de måtte kutte flere årsverk til tross for at de gikk i økonomisk overskudd.

Sjefredaktør i Agderposten, Morten Rød, er glad for at de ikke har måttet kutte like mye som sine naboaviser.

Morten Rød

Sjefredaktør i Agderposten, Morten Rød, har kommet best ut av nedskjæringene på Sørlandet. Han mener de sitter igjen med en gruppe journalister som er utrolig motiverte til å lage stoff som treffer leserne.

Foto: NRK

– Det har vært et spesielt år også i Agderposten. Men vi har nok klart oss bedre enn mange andre mediehus.

Forsiktig optimisme

Selv om 2014 var et mørkt kapittel for mange mediehus, er sørlandsredaktørene forventningsfulle i møte med 2015.

– Vi er veldig forventningsfulle til året som kommer. Jeg tror tempoet i endringene bare vil stige i 2015. I den siste kuttrunden har vi gjort alt vi klarer for å bevare de produserende ansatte, det gjør at vi ikke skal trenge å produsere noe særlig mindre, sier Ljøstad.

– Redaksjonelt blir vi ikke så mange færre, men det blir ikke en veldig mye bedre avis av å kutte stillinger, sier Fridtjof Nygaard.

Han fortsetter:

– De ansatte føler nok at de må jobbe enda hardere enn tidligere, og det er nok også realiteten i mediebransjen nå, sier Nygaard.

Nye utfordringer

– I mine 20 første år i mediebransjen gikk jeg i opptråkkede spor, de siste årene har vi tråkket våre egne, sier Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Alle de tre redaktørene er fornøyd med de journalistiske resultatene avisene deres har oppnådd, men ser nye utfordringer etter kuttrundene.

– Vi må prioritere mye hardere hvilke saker vi skriver, og det blir utfordrende, sier Nygaard i Lindesnes.

SE VIDEO:

Avisene Lindesnes og Lister som begge er eid av Meidehuset Fædrelandsvennen, mister ni åresver hver, og enda flere mister jobben. Det ble klart i dag. I Lindesnes oppleves situasjonen som urettferdig av både ansatte og lesere.