Hopp til innhold

Et eventyr om Secret Garden på 400 sider

Det begynte med et pianohefte for barn og endte som suksessen Secret Garden. – Fionnuala er artisten. Jeg liker meg best hjemme, sier Rolf Løvland.

Rolf Løvland med boka "You Raise Me Up"

Rolf Løland og Fionnuala Sherry har skrevet boka om Secret Garden: 'You Raise Me Up'. Den er skrevet på engelsk.

Året er 1994, og Rolf Løvland drar til Eurovision Song Contest i Dublin.

– I pausen traff jeg en fiolinist fra orkesteret. Hun spurte: «Do you remember me?». Og ja, jeg husket Fionnuala Sherry fordi hun hadde dirigert orkesteret året før. Hun likte låten jeg hadde skrevet, og spurte om jeg kunne bidra på hennes soloprosjekt.

Secret Garden vinner ESC 1995

Secret Garden vinner European Song Contest i 1995.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Dette ble starten på eventyret Secret Garden. Historien utfolder seg nå i boka «You Raise Me Up. The Story of Secret Garden». For Rolf Løvland var det en fremmed tanke å involvere seg i et instrumentalprosjekt med en irsk fiolinist.

Felles tanker og ambisjoner

Rolf Løvland: Ni pianostykker for Maria og andre barn"

Rolf Løvland: 'Ni pianostykker for Maria og andre barn'.

Foto: Illustrasjon fra boka.

– Hjemme hadde jeg masse instrumentalmusikk liggende i skuffen. Musikk jeg ikke hadde laget for andre artister, men som jeg hadde glede av selv. Jeg hadde gitt ut det lille pianoheftet «Ni sanger for Maria og andre barn». Det var begynnelsen til Secret Garden.

– Disse små melodiene kom plutselig til liv i det øyeblikket Fionnuala spilte fiolin. Hun har det vakre, irske i måten å spille på med små ornamenter og fraseringer. Vi hadde felles tanker om musikk og felles ambisjoner. Hun fant sitt prosjekt og jeg fant mitt prosjekt.

– En veldig fin start, sier Løvland.

Secret Garden 2009

Secret Garden har turnert i 20 år.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Store i Asia

– Mye av det vi har gjort er forbigått i stillhet i norsk presse. Vi har jo vært mye utenlands. Kanskje har pressen hatt problemer med å plassere oss musikalsk.

– Et år etter at vi ga ut den første plata, fikk vi plutselig en henvendelse fra Kina. Nå fyller vi konsertsaler i Asia, og folk står i kø for å få signert plater. Jeg kan ikke forklare det. Men den kinesiske komponisten Tan Dun mener det er en bra match mellom Secret Gardens musikk og det kinesiske publikum. For kineserne er veldig romantiske og poetiske.

Pause i 16 måneder

I 2005 holdt samarbeidet på å sprekke.

SECRET GARDEN

Musikerne Fionnuala Sherry og Rolf Løvland da de ga ut platen 'Inside I'm Singing'.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Vi hadde turnert non stopp i 10 år. Fionnuala trengte å tenke seg om og finne ut hva hun ville. Hun følte hun ikke hadde noe hjemmeliv. Energien, gløden og entusiasmen som er så viktig, begynte å avta.

Etter 16 måneder kom de sammen igjen. Da laget de «Inside I'm Singing» – en vokalplate hvor blant andre Barbra Streisand medvirket.

Etter 2007 har de turnert videre, men i et litt annet tempo.

– Har dere vært utsatt for sladder på grunn av at dere er to som stadig er sammen?

– Jeg tror alle som har operert i et musikalsk parforhold har erfart det. Det er noe du legger til side. For oss har det vært et musikalsk samarbeid, sier Rolf Løvland.

Secret Garden-frimerke

Secret Garden har også kommet på frimerke.

Foto: Posten