Hørte knitrelyder, like etter var det full fyr

Espen Ryste (20) hørte mistenkelig knitring fra førersetet og kjente lukten av svidd elektronikk. To minutter etter stod bilen i lys lue.

Bilbrann Lindesnes Espen Ryste

Verken Espen Ryste eller kjæresten ble skadet i bilbrannen.

Foto: Signe Marie Rølland/Lindesnes avis

Det var søndag ettermiddag at 20-åringen fra Svennevig i Lindesnes kjørte sin 17 år gamle Saab 9–3 sammen med kjæresten. Ferden gikk på fylkesvei 402 like nord for Vigeland sentrum da Ryste plutselig hørte underlige knitrelyder.

– Det hørtes ut som lydene kom fra området under førersetet. Like etter kjente vi lukten av svidd elektronikk. Jeg valgte å kjøre til sides med en gang, forteller 20-åringen.

Tok fyr med en gang

De hadde ikke mer enn parkert før det begynte å brenne i setet på bilen. Ifølge Ryste fikk de ingen forvarsler på hva som kom til å skjedd.

– Jeg forsøkte å slukke flammene med en jakke mens jeg ba kjæresten ringe brannvesenet. Jeg hadde ikke brannslukningsapparat tilgjengelig, så det var ikke mulig å få slukket det. Brannen bare utviklet seg, forteller Ryste.

I løpet av to minutter var bilen fullstendig overtent.

Espen Ryste, bileier

Han anslår at det tok omkring ett minutt fra de hørte knitringen til bilen begynte å brenne.

– I løpet av to minutter var bilen fullstendig overtent. Jeg fikk varslet den nærmeste naboen på stedet. Hans bil stod like inntil min, forteller Ryste.

Saab 9-3 bilbrann

Slik så Espens bil ut før det begynte å brenne i den 1. påskedag.

Foto: Privat

Les også:

Adrenalinrush

– Hvordan opplevde du situasjonen?

– Jeg ble ikke redd, men kjente et rush av adrenalin i kroppen, sier Ryste.

Årsaken til bilbrannen er foreløpig ikke kjent, men Ryste har en teori om at det kan ha oppstått en elektronisk feil på setevarmeanlegget.

Saaben ble totalskadet i bilbrannen. De neste dagene må han sitte på med naboer eller kolleger på vei til jobb. Men han ser ikke så mørkt på tapet av bil likevel.

– Jeg skal inn i forsvaret om ikke lenge. I garden trenger jeg ikke bil, sier 20-åringen.

Les også:

Bilbrann Lindesnes Espen Ryste

Espen Ryste forteller at bilen var overtent i løpet av to minutter.

Foto: Signe Marie Rølland/Lindesnes avis

Ti bilbranner hver dag

Det brenner ti biler hver eneste dag i Norge. Dårlig motorvask blir pekt på som hovedårsak. Det jobbes for å bremse økningen i antall bilbranner.

3.522 biler brant i Norge i 2014. Forsikringsselskapene måtte betale ut nesten 240 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge (FNO).

Utbetalingene har økt jevnt siden 2003, da de lå på snaut 150 millioner kroner.