Tiltalt hevder han handlet i nødverge

40-åringen som er tiltalt for å ha drept 50 år gamle Helge Dahle i Valle i Aust-Agder i fjor sier han fryktet at Dahle skulle ta livet av ham.

Aktor og forsvarer

Aktor Beate Rullestad-Jansen og tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, her første dag i rettssaken i Kristiansand tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Helge Dahle

Helge Dahle (50) døde etter at han ble påført flere knivstikk i brystet. Knivstikkingen skjedde på en fest i Valle i Setesdal i mai i fjor.

Foto: Valle radio

Helge Dahle (50) ble knivstukket og drept på en privat fest i Valle i Aust-Agder natt til 26. mai i fjor. Tirsdag startet rettssaken i Kristiansand tingrett.

40-åringen som er tiltalt for forsettlig drap hevder han handlet i nødverge.

Han husker ikke selve knivstikkingen, men forstår at det må ha vært han som knivstakk 50-åringen.

– Det er en tragedie for alle parter. Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre noe med det, men det kan jeg ikke. Jeg kan ikke gå tilbake i tid, sa tiltalte i slutten av hans forklaring i retten i dag.

Var beruset

Knivstikkingen skjedde i et partytelt der gjestene hadde vært samlet tidligere på kvelden. 40-åringen var på besøk hos bekjente av familien som bor i Valle og kom etter hvert på festen der Dahle også var til stede. Det var første gang de to møttes.

40-åringen fra Grimstad skulle egentlig være sjåfør den kvelden, men ble etter hvert overtalt til å overnatte, og i stedet reise hjem neste dag. Han begynte da å drikke. Utover kvelden drakk han store mengder alkohol.

– Jeg følte meg beruset. Jeg drakk cirka seks øl og en halv flaske konjakk, fortalte mannen i retten.

Kniv

Kniven som ble brukt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Han har derfor store problemer med å forklare seg om hva som skjedde under aktors utspørring.

Ble sparket i hodet

Etter hvert som de andre gjestene på festen gikk og la seg, oppstod det amper stemning mellom tiltalte og en av de andre mennene på festen. Tiltalte skal ha blitt fornærmet over at mannen kom med ufine beskyldninger mot ham.

Tiltalte forklarte at han skulle hjelpe mannen i seng, men at han ikke ville dette. Da ble tiltalte sint. Det oppstod et basketak mellom de to.

De to endte så opp på bakken og tiltalte lå oppå mannen. Den drepte 50-åringen var også i partyteltet på dette tidspunktet, men det er uvisst nøyaktig hvor han oppholdt seg.

Videre forklarte tiltalte at han fikk et spark i bakhodet. Tiltalte mener det var Helge Dahle som sparket ham i bakhodet. Det er etter dette knivstikkingen skal ha skjedd.

Kniven som ble brukt, en pølsekniv, tilhørte mannen 40-åringen havnet i slåsskamp med. Tiltalte husker ikke selve knivstikkingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drapet i Valle

Det var i dette partyteltet Helge Dahle ble drept.

Foto: SCHRØDER, TOR ERIK / NTB SCANPIX

Forsvarer: – Viktig å få klarhet i hva som skjedde i teltet

Påtalemyndigheten mener 40-åringen drepte Dahle med forsett.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden forsvarer den tiltalte 40-åringen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Knivstikking i Valle

Politiet kom til stedet like etter knivstikkingen og pågrep den tiltalte.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Aktor Beate Rullestad-Jansen påpekte i sitt innledningsforedrag at selvforskyldt rus ikke fritar tiltalte for straff, og at han skal vurderes som om han var edru på drapstidspunktet.

Tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, sa innledningsvis første dag av rettssaken, at det blir viktig å forsøke å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde i partyteltet.

– Min klient husker ikke mye fra hendelsen. Han husker at han fikk et spark i hodet, men nøyaktig hva som skjedde i teltet husker han ikke. Det er det vi må få klarhet i, sa Elden.

40-åringen har flere voldsepisoder bak seg og sa i retten at han er redd for sitt eget sinne. Han har også gått til behandling for sine sinneproblemer. Tiltalte fortalte også at han tidvis får «black out» når han drikker sprit.

Kjent radioprofil

Dahle, som var et kjent ansikt i bygda i Setesdal, ble drept med fire knivstikk i brystet. Stikkene førte blant annet til et cirka 11 centimeter dypt kutt som traff den venstre lungen og hjerteposen. 50-åringen ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene.

Flere familiemedlemmer og venner av den drepte er til stede i rettssalen, deriblant moren til Dahle og hans datter.

Det er kalt inn 14 vitner i rettssaken som varer frem til fredag, blant annet gjester på festen, en nabo og politibetjentene som pågrep tiltalte. Retten vil også få høre lydloggen fra AMK fra drapsnatten.

Saken oppdateres.

Les flere saker om drapet i Valle her