NRK Meny
Normal

Eks-banksjef innrømmer underslag

Den tidligere banksjefen i Vegårshei Sparebank, som blant annet er tiltalt for grov økonomisk utroskap og underslag av kunders penger, erkjenner straffskyld for flere av forholdene han er tiltalt for.

Rettssak Vegårshei Sparebank

Tirsdag startet rettssaken mot den tidligere sjefen i Vegårshei Sparebank. F.v. aktor, politiadvokat Geir Magne Søfteland, tiltaltes to forsvarere advokat Jon Kristen Bosvik og advokat Peder Morset.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Politiadvokat, Geir Magne Søfteland

Aktor, politiadvokat, Geir Magne Søfteland.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Det sa han da rettssaken startet i Aust-Agder tingrett tirsdag.

Skal ha overført bankkunders penger

Det er satt av ni dager til rettssaken.

Mannen er tiltalt for en rekke forhold, blant annet grov økonomisk utroskap av til sammen 27,1 millioner kroner, grovt underslag av nærmere 600.000 kroner i tillegg til flere tilfeller av dokumentforfalskning og identitetstyveri.

Den tidligere banksjefen ble pågrepet 26. mars 2012. Ett år etter ble det tatt ut tiltale mot mannen.

Les også:

Påtalemyndigheten mener det bevist at den tidligere banksjefen, som er i begynnelsen av 60-årene, ved fire tilfeller har overført penger fra to forskjellige bankkunder til en kvinne uten kundenes samtykke. Den første pengetransaksjonen skal ha skjedd i 2009.

Summen av underslaget, er ifølge tiltalen, nærmere 600 000 kroner. I retten erkjente tiltalte straffskyld for disse forholdene.

Mannen begynte å jobbe i Vegårshei Sparebank i 1981 og ble banksjef i 1986. Senere tirsdag skal den tiltalte mannen forklare seg.

Siden den tidligere baksjefen ble siktet har det ikke kommet frem hva som var bakgrunnen for handlingene til mannen. Det er dermed knyttet spenning til dette når tiltalte skal forklare seg etter lunsj.

Erkjenner delvis straffskyld

Mannen er også tiltalt for å ha gitt usikret lån til 13 personer og foretak. Påtalemyndigheten mener pengene ble utlånt i strid med bankens interne retningslinjer og finansavtaleloven.

Ifølge tiltalen skal eks-banksjefen ha gitt utlån på over 27 millioner kroner til 13 personer og foretak. Den tidligere banksjefen har erkjent straffskyld når det gjelder syv av lånene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Kristen Bosvik og Peder Morset

Tiltaltes forsvarere, advokat Jon Kristen Bosvik og advokat Peder Morset.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Den tidligere banksjefen innrømmet og erkjente straffskyld for blant ennet å ha overført 1 900 000 og 550 000 kroner til to ulike menn.

Tiltalte erkjente delvis straffskyld for å ha overført nesten 5, 5 millioner kroner til en mann og 4, 5 millioner kroner til en kvinne.

Han nektet imidlertidfor å ha gitt utlån på 1, 7 millioner kroner til en kvinne og 4, 2 millioner kroner som delvis skal ha gått til den samme kvinnen og et foretak. Han nektet også for ha overført over 4, 1 millioner kroner til et annet foretak.

Har inngått forlik om erstatningskrav

Vegårshei Sparebank har fremmet et erstatningskrav på 23 millioner kroner, men i retten tirsdag kom det frem at det har blitt inngått et forlik mellom partene. Det vil dermed si at erstatningskravet ikke vil bli behandlet i denne rettssaken.

Under aktor sitt innledningsforedrag måtte dommer Øyvind Strand avbryte politiadvokat Geir Magne Søfteland. Dommer Strand mente aktor brukte for lang på flere av tiltalepunktene ettersom tiltalte har erkjent straffskyld når det gjelder de fleste forholdene.

Strand mente at det var viktig for retten at den tiltalte startet sin forklaring og at aktor i stedet kan komme tilbake til detaljer omkring tiltalen underveis i rettssaken.

Innrømmer å ha endret verdivurdering

ID-tyveriene den tidligere banksjefen er tiltalt for, gjelder lån på til sammen 110.000 kroner, som skal være tatt opp i andres navn, uten deres viten eller samtykke.

Les også:

Påtalemyndigheten mener også at eks-banksjefen begikk dokumentforfalskning da han endret verdivurderingen på en leilighet som tilhørte den 65 år gamle tiltalte arendalitten og hans kone. Eks-banksjefen endret den opprinnelige verdivurderingen, som var utført av en ekstern takstmann, fra 2.350.000 kroner til 4.350.000 kroner.

Mannen erkjente straffskyld for dette også.

Pågrepet mars i fjor

Det var 23. mars 2012 at politiet mottok en anmeldelse fra Vegårshei Sparebank 23. mars 2012 som hadde mistanke om at det hadde foregått økonomiske misligheter.

Banken hadde leid inn et eksternt byrå som hadde gransket bankens indre økonomiske anliggender, og man mente at det forelå straffbare handlinger internt i banken.

Banksjefen ble pågrepet 26. mars og satt varetektsfengslet frem til 23. mai 2012.

Eks-banksjefens forsvarere er advokat Jon Kristen Bosvik og Peder Morset. Rettens formann er dommer Øyvind Strand og aktor i saken er politiadvokat Geir Magne Søfteland.

Vegårshei Sparebank

Den tidligere banksjefen ble pågrepet i mars i fjor. Det er satt av ni dager til rettssaken i Aust-Agder tingrett.

Foto: Odd Rømteland / NRK