Hopp til innhold

Er kritisk til å flytte elever fra Åmli til Dølemo

Kommuneadministrasjonen i Åmli vil flytte skolebarn fra Åmli til Dølemo for å spare penger. Dette skaper sterke reaksjoner blant foreldre.

Tobias Tangen (t.v) og Øyvind Stenklev

Frp-politiker og forelder Tobias Tangen (t.v.) og FAU-leder ved Åmli skole Øyvind Stenklev.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Foreldrene reagerer på forslaget om å flytte elevene på 1. og 2. trinn fra barneskolen i Åmli til Dølemo skole som ligger lenger sør i kommunen.

Dette vil bety opp til fire mils busstransport en vei for en del skoleelever og samtidig vil det kunne svekke bygdesenteret i Åmli, mener kritikerne.

Rådmannen i Åmli mener tvert imot at forslaget om å flytte elever fra Åmli til Dølemo vil sikre kvaliteten på skolene i kommunen.

Helt uenig

Leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Åmli skole, Øyvind Stenklev, avviser tvert at kvaliteten vil bli bedre ved å flytte elever på 1. og 2. trinn.

Han trodde ikke det var sant da han hørte om flytteforslaget.

– For å være helt ærlig så tenkte jeg først at i år kom julebordet litt for tidlig i kommuneadministrasjonen. Det jeg synes er rarest er at de kutter i det som er fremtiden til Åmli, altså ungene. Det de ikke gjør er å satse på skolen. Åmli mangler tilflytting og hvis du skal få tilflyttere så kan du ikke si at vi busser ungene rundt omkring avhengig av hvor gamle de er, sier Stenklev.

Det ligger dermed igjen an til en opprivende skolestrid i Åmli.

Lang reisevei

Tidligere har kampen stått om å bevare Dølemo skole, men nå handler det om å skysse elever fra barneskolen i kommunesenteret og til Dølemo for å sikre elevgrunnlaget der.

– Det er ingen som har flyttet til sentrum i Åmli for at ungene skal dra med buss til skolen. De som får lengst reisevei må reise 4,5 mil, og det er en vei. Så det blir 9 mil i løpet av en dag på buss. Nå har de allerede 7 mil i dag, men det er klart at 9 mil er drøyt, sier Stenklev.

Foreldrene i Åmli har allerede hatt ett fullsatt folkemøte om saken og Frp-politiker og forelder, Tobias Tangen, sier mange frykter for konsekvensene når barna skal flyttes til Dølemo to år, for så å flyttes tilbake til Åmli fra 3. trinn.

– Så vidt jeg forstod fra det folkemøtet vi hadde, så er det et sosialt aspekt ved å flytte ut 2 klasser av et stort skolemiljø, også flytte de tilbake det tredje året. Du har elever som risikerer å være naboer og i verste fall bo i samme hjem, og som skal gå i 1. og 2. klasse på samme skole, mens de året etter går i 2. og 3. klasse på hver sin skole. Dette er helt uforståelig. Man splitter jo sosiale miljøer, sier Tangen.

Kontroversielt

Rektor ved skolen og enhetsleder for alle skolene i Åmli, Tore Flottorp, innrømmer at forslaget er kontroversielt, men sier forslaget må vurderes av politikerne.

– Ja, jeg ser problemet med forslaget, men folketallet i kommunen går ned og rammene i kommunen går ned, så man må se alle forslag under ett. Så må man se på fordelene og ulempene ved forslagene, også må politikerne vurdere hva som er best for skolene i Åmli totalt sett, sier Flottorp.

– Er saken etter din mening satt litt på spissen av foreldrene med barn på Åmli skole?

– Det er mulig å drive en god skole uansett om du driver på Dølemo eller Åmli. Uansett hvilke vedtak som blir fattet, så skal vi klare å drive en god skole ut ifra det, sier han.

Stor møteaktivitet

I kveld skal foreldre på Dølemo skole møtes for å diskutere saken.

Å få flere elever til skolen fra Åmli kan nok virke fristende på noen foreldre, mens andre mener dette på sikt vil føre til nedlegging av skolen.

Allerede til mandag skal politikerne i formannskapet starte debatten om det kontroversielle forslaget.

På søndag vil foreldre og andre kritikere møte opp i Åmli sentrum for å diskutere saken, forteller Stenklev i foreldreutvalget.

– Hvis man tenker på Åmli sitt omdømme så skal man i hvert fall ikke starte med å gjøre ting dårligere. Dette forslaget er et forsøk på å gjøre omdømme dårligere, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %