NRK Meny
Normal

Er dette landets tidligste julebord?

Mange av oss har nettopp forlatt julebordet når klokken bikker seks om morgenen. Men for andre har festen nettopp begynt.

Tidlig julebord

Det var lys i Aquaramas lokaler da morgensvømmerne fredag arrangerte sitt 50. julebord.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

I 50 år har de samlet seg to ganger i uka for en real svømmeøkt på morgenkvisten. Jubileet ble selvsagt markert da morgensvømmerne i Kristiansand fredag arrangerte det som kanskje er landets tidligste julebord.

En mangeårig tradisjon

Klokken hadde ikke rukket å slå seks før de første svømmerne var på plass i svømmehallen i Kristiansand. Den morgenfriske gjengen arrangerer i år julebord for 50. år på rad, og mange hadde møtt opp til den gjeve begivenheten. Julebordet er blitt en årlig tradisjon siden svømmingen startet opp på femtitallet.

Julebord svømming

Snitter med rikelig julepålegg ble servert til fornøyde svømmere morgentimene.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Det er et sosialt miljø som betyr veldig mye, og i tillegg er det veldig god trening, sier Kjell Omland, en av de ivrigste morgensvømmerne.

Det var fortsatt mørkt da julemiddagen ble fortært i foajeen.

– Det har hendt at noen har kommet direkte fra et annet julebord, og videre til dette, ler Omland.

Snitter og bløtekake sto på menyen til de 60 personene som hadde samlet seg etter endt økt. Og som seg hør og bør på et julebord, ble det anledning til både taler, latter og sang.

Bløtkake

50-årsjubileet ble feiret med bløtkake.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Hver tirsdag og fredag står vi opp kvart over fem for å svømme. Det er en deilig start på dagen, så det har vi ingen problemer med, smiler Hans Jakob Nielsen, som har vedlikeholdt morgensvømmingen i 43 år.

På fredagens julebord ble Nielsen dessuten slått til uoffisiell ridder av en besøkende «Christian IV» for mangeårig innsats på morgenkvisten, noe Nielsen syntes var svært stas.

Og etter stemningen å dømme er ingen tvil om at svømmerne vil fortsette tradisjonen i mange år fremover.

Svømmer

Morgensvømmerne starter svømmingen hver tirsdag og fredag klokken seks.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK