Hopp til innhold

Er det klarvær der du er? Da kan du kanskje se denne.

De kommende kveldene vil den internasjonale romstasjonen suse over Danmark. Da vil den bli mulig å se fra flere steder i Norge.

Den internasjonale romstasjonen (ISS)

Nå er vi inne i en periode da den internasjonale romstasjonen kan ses fra Norge.

Foto: Wikimedia commons

Seniorrådgiver, ved Norsk romsenter, Pål Brekke, så den selv fredag kveld.

– Den ser ut som en kraftig stjerne som kommer opp av horisonten i syd og fortsetter i god fart over himmelen mot øst. Så blir den plutselig borte fordi den går inn i jordskyggen der sola ikke lenger skinner på den. Det er et flott syn, sier han.

Brekke sier at det vil bli flere muligheter til å se romstasjonen i kveldene framover, vel å merke bare for dem som bor i Trondheim eller lenger sør.

Pål Brekke

Seniorrådgiver, ved Norsk romsenter, Pål Brekke, stilte seg opp med påskefølget ett minutt før den oppsatte tiden fredag kveld. Han synes det han fikk se, var et flott syn.

Foto: Bernt Olsen / NRK

En eller to ganger hver kveld

Søndag kveld er tidspunktet som er oppgitt for Arendal, klokken 21.49. Det samme gjelder for Oslo. Befinner du deg så langt nord som Trondheim, må du legge til ett minutt.

Mens det søndag kveld blir bare én mulighet til å se romstasjonen, vil det bli to muligheter mandag kveld. Nøyaktig tid er 20.56 og 22.32. Romstasjonen vil kunne ses fra Norge til og med 7. april. Tidspunkt vil variere litt fra kveld til kveld.

Brekkes tips er å finne et høyt sted og se mot syd. Er det klarvær, mener han det vil være umulig å ikke få øye på den. Det er både fordi den er såpass lyssterk og fordi den beveger seg.

Han sier at det bare er i enkelte perioder romstasjonen kan ses fra Norge. Det er fordi den vanligvis går for langt syd. Men akkurat nå kommer den altså til å suse over Danmark i 26 000 km/t i en høyde på 400 kilometer.

Kloden sett fra den internasjonale romstasjonen

Sør-Norge og Danmark sett fra den internasjonale romstasjon 3. april 2015. Man kan se snøen i fjellet og byene lyser opp. I kanten mot vest ser vi det tynne lag med luft som er atmosfæren. Det grønne nordlyset dannes i omkring 100km høyde – over troposfæren og stratosfæren. Fotografi: NASA Earth Observatory

Foto: NASA Earth Observatory

– Stor som en fotballbane

Brekke sier at det ikke er snakk om noen liten farkost.

– Med solpanelene som er størst i utstrekning, er den omtrent like stor som en fotballbane, sier han.

Selv synes han det er fasinerende å tenke på at det er mennesker som kan titte ned på oss derfra. Det er seks personer om bord til enhver tid, som driver ulike former for forskning.

Mandag kveld skal det skytes opp forsyninger til romstasjonen. Hvis lasteferga med forsyninger skulle nærme seg romstasjonen akkurat i det den er synlig fra Norge, vil vi ifølge Brekke kunne se et svakt lys følge etter det større fra romstasjonen.

Astronauten utfører eksperimentet ombord på ISS, den Internasjonale Romstasjonen

Den internasjonale romstasjonen er bemannet med seks personer til enhver tid. De er der flere måneder før de erstattes av nytt mannskap.

Foto: NASA

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,57 kr
Dyrest kl. 20 0,66 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %