Enorm medieinteresse

En hel verden har fulgt dramaet i Kongo. Internasjonale mediegiganter har omtalt saken bredt, i tillegg til at flere norske medier satte ny nettrekord da dommen falt.

Video nsps_upload_2009_9_10_14_17_38_1234.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Rettssak i Kongo

– Rettssaken er en farse, sa Tjostolv Moland. Det kunne nok mange være enige med ham i, blant annet på grunn av skyhøye erstatningskrav, Celine Dion som pausemusikk og latter og klapp fra salen.

Foto: Vatn, Vegar K. / SCANPIX

Saken der Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden har fått enorm oppmerksomhet, både i nasjonale og internasjonale medier.

Medieforsker ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, Kenneth Andresen, mener det er flere årsaker til at så mange er opptatt av saken.

– To hvite menn står for retten i Afrika, det er spesielt. Rettssystemet er i manges øyne også så sprøtt at vi blir sugd mot det og vi ønsker å se hvordan det går. Vi vet at det kommer en dom og den dommen vil vi få med oss. Vi blir dratt mot noe som er helt utenfor oss selv, sier Andresen.

Satte nettrekorder

Kenneth Andresen

Medieforsker ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, Kenneth Andresen.

Foto: Reidar Mosland/NRK

Da dommen falt i Kongo kunne flere nettmedier konstatere topptall. VG Nett var størst med 1,1 million unike brukere på forsida i snitt hver dag. Dagbladet.no var nest størst med litt over 538 000 unike brukere og Aftenposten.no hadde trafikkrekord tirsdag. Andresen tror det skyldes dramaturgien.

– Vi har jo sett mange kommentarer både på soningsforhold og på selve historien om hva det var som egentlig skjedde. Det trigger vår nysgerrighet. Kanskje er vi ikke så veldig interessert i å vite hva som egentlig skjedde, men selve dramaet, og hva som kommer til å skje med dem, er det mest interessante. Det er også det norske journalister har fokusert mest på. Media har fokusert på rettssaken, ikke så mye på fakta om hva som egentlig skjedde. Det er mye vanskeligere å dekke.

I den sorte gryte

Mange oppmøtte i rettssalen i Kongo

Rettssalen har vært fylt til randen under rettssaken mot nordmennene.

Foto: Hallvard Sandberg (MMS) / NRK

Men det er ikke bare norske medier som har viet mye oppmerksomhet til saken. Blant andre CNN, BBC, New York Times og Aftonbladet har også satt saken på dagsorden. Andresen tror det kommer av en global følelse.

– Du har på en måte noen små som er fanget og møter en helt umulig situasjon. Hvordan vil det gå med dem? Det er nesten som den gamle historien om at du er fanget og sitter i den sorte gryte. Hva kommer til å skje med deg? Den historien er noe vi har blitt oppfostret med, og det tror jeg folk også globalt vil finne ut: Hva kommer til å skje med dem?

Tar ikke stilling til skyld

Publikum er ikke så interessert i å ta stilling til skyldspørsmålet, men er mer opptatt av omstendighetene. Andresen tror det skyldes at saken er for komplisert.

– Opinionen mener de har drept sjåføren. Den alternative historien har ikke kommet så mye fram, også fordi de ikke selv har villet snakke. Det er vanskelig for oss å vite, men det er mye lettere å følge en dramatisk rettssak i en militær domstol med trompeter og marsjering. Det er lettere for oss å forholde oss til, sier Andresen.

Våpen som skal ha drept sjåfør Abedi Kasango i Kongo

Med dette våpenet skal Tjostolv Moland ha drept sjåfør Abedi Kasango, ifølge dommen. Folk er ikke så opptatt av skyldspørsmålet, mener medieforskeren.

Foto: Vatn, Vegar K. / SCANPIX

Han tror interessen for saken vil gå litt ned, nå som nordmennene har fått en dom.

– Det vil nok dabbe noe av nå, for vi har fått en dødsdom og det skal nok noe til å toppe det som har skjedd nå. Men jeg tror vi er interessert i å vite hvordan det går til slutt. Når ankesaken kommer opp kommer vi nok til å logge oss på igjen, men jeg tror ikke vi vil se de samnme store tallene.