NRK Meny
Normal

Enken krever kompensasjon

Den drepte sjåførens enke i Kongo kommer til å kreve en eller annen form for kompensasjon for tapet av mannen. Det sier predikant Rune Edvardsen som har møtt henne tirsdag kveld.

Rune Edvardsen og nordmannen

Predikant og hjelpearbeider Rune Edvardsen har tirsdag kveld møtt 28-åringen fra Vegårshei og 27-åringen fra Vestfold i fengselet i Kisangani i Kongo.

Foto: Privat

- Det er på det rene at den drepte sjåførens kone og hennes seks barn krever en eller annen for form kompensasjon for tapet av mannen, sier Edvardsen.

Sterkt møte

Predikanten har tildigere vært i landet og kjenner godt til språket og forholdene i Kongo. Han forteller om et veldig sterkt møte med de etterlatte tirsdag.


– Hun forventer en erstatning og en slags hjelp på lengre sikt. Det er ikke noe vi kan bidra med, men et krav hun må fremme andre steder, sier Edvardsen.

Stemningen i Kisangani var i tiden etter drapet svært hatsk overfor nordmennene. Ifølge Edvardsen virker stemningen betydelig mindre dramatisk nå.

Les også: - Nordmannen skjøt etter meg også


Traff nordmennen i fengsel

- Jeg overleverte brevene fra familien. Noen av brevene fikk de med en gang, andre måtte leses gjennom først, forteller Edvardsen til NRK på telefon.

Han sier de to nordmennene ser slitne ut og at man kan se at de har hatt tøffe dager, men at de ser ut til å være i fysisk fin form.

De har fått madrasser og myggnetting i fengselet, og de får mat hver dag. Edvardsen fikk ikke snakket med dem om hvordan de er blitt behandlet.

Nytt møte i morgen

De to nordmennene på 27 og 28 år er mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør. Selv hevder de to at sjåføren ble drept av opprørere eller kriminelle, mens de selv greide å flykte i sikkerhet.

Kongolesisk politi har gjennomført flere avhør, men det er usikkert hva som er kommet fram og hvilke opplysninger
politiet sitter på.

Edvardsen fikk ikke lov til å snakke lenge med nordmennene i kveld, fordi det var et uoffisielt møte uten overordnede i fengselet til stede. Men i morgen klokka 10.00 har han en ny avtale om et lengre møte med de to.

- Vi fikk bare en vennlig utveksling av noen få ord. Jeg tror det var godt for dem å få besøk av en nordmann, ikke minst når de fikk brev fra sine nærmeste, sier Edvardsen.

Har ikke snakket med dem om drapssaken direkte, noe han kanskje får gjort i morgen.

Han mener det er helt klart at det er høy aktivitet ved domstolen når det gjelder å avslutte innsamling av vitneutsagn og at det gjøres klart for rettssak.

Dette er ikke det beste stedet i verden å få problemer. Det er en komplisert sak som har mange vanskelige sider, så de må nok belage seg på en lang prosess her.

Rune Edvardsen

- Alle mener de er skyldige

Edvardsen sier kongolesernes oppfatninga av hva som har skjedd er entydig. Han har i dag snakket lenge med nestlederen i fengselet i Kisangani, som har samme versjon som de andre lokale.

LES: - SKJØT ETTER MEG OGSÅ

LES: 28-ÅRINGEN UTPEKT SOM DRAPSMANN

Traff enka og familie

- Det er veldig trist å se noen som har mistet noen under så tragiske omstendigheter. Hun sa ikke så mye, men broren til den drepte snakket og de fortalte saken fra sitt ståsted, sier Edvardsen.

Edvardsen har drevet med et stort hjelpearbeid i Kongo og har et senter som hjelper voldtatte og mishandlede kvinner.

Han har nå gitt familien beskjed om at stiftelsen hans, Dinastiftelsen, vil ta seg av familien, fram til det finnes andre løsninger.