NRK Meny
Normal

Enighet om tunnel til Hidra

Politikerne i Vest-Agder fylkesting vedtok enstemmig bygging av undersjøisk tunnel til Hidra. Prisen blir 423 millioner kroner.

Video Vedtok tunnel til Hidra

VIDEO: – Det ser lyst ut nå, sier Nils Olav Vågen som er aksjonsleder for Hidra landfast.

Jan Sigbjørnsen

Jan Sigbjørnsen var strålende fornøyd etter at han fikk full støtte i fylkestinget.

Foto: Lars Eie / NRK

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, er fornøyd med vedtaket, men vil ikke slippe jubelen løs riktig ennå.

– Nå er det vedtatt at prosjektet skal sendes ut på anbud. Vi er avhengig av at kalkylen som er gjort stemmer nokså godt for at det skal gå gjennom, sier Sigbjørnsen.

Smertegrensen nådd


Alle politikerne i fylkestinget gikk inn for å vedta utbygging av tunnel til Hidra med en kostnadsramme på 423 millioner kroner. Dette er 60 millioner kroner mer enn første anslaget.

Men flere av fylkespolitikerne mente 423 millioner kroner er smertegrensen.

Kostnadssprekken skyldes dårlig fjellgrunn i Hidrasundet. Dermed må tunnelen legges noen meter dypere og det koster mer.

Slik blir Hidra-tunnelen

Tunnelen skal bli 3,2 kilometer lang, hvorav 750 meter går under sjøen. Kjøretiden er beregnet til å ta rundt 5 minutter.

Foto: Multiconsult

Færre skjær i sjøen

– Det er fortsatt noen skjær i sjøen, men jeg vil si at de blir mindre og mindre. Nå er vi så nærme som vi kan – så dette tror jeg går i boks, sier Sigbjørnsen

Fylkeskommunen vil finansiere sin del av ekstrakostnadene over flere år, også etter at tunnelen står ferdig. Stortingsproposisjonen sier at finansieringa skal skje under byggeperioden.

Nå må fylkespolitikerne vente på en godkjenning fra Samferdselsdepartementet når det gjelder finansieringsmodellen.

Anbudet avgjør

Anbudspapirene vil bli sendt ut i løpet av de neste dagene, så må fylkespolitikerne se hva prislappen blir. Blir tunnelen dyrere enn de vedtatte 423 millionene, må saken igjen tilbake til fylkestinget.

Fylkesutvalget har også fått myndighet til å avlyse anbudskonkurransen. Men trolig vil en slik avlysning gå tilbake til fylkestinget.

Byggestart er planlagt i år. Tunnelen skal etter planen være ferdig i september 2013.

Slik blir Hidratunnelen

Tunnelen skal gå mellom Kvellandstrand og Bukkestad, og vil erstatte dagens ferge­samband mellom Kvellandstrand og Launes.

Foto: Multiconsult