Hopp til innhold

Endrer ambulansetjeneste etter kritikk

I dag kom det kom en uventet løsning på problemene med ambulansetilbud i grensekommunene lengst vest på Sørlandet og Lund i Rogaland.

Sørlandet sykehus overtar ansvaret for en ambulanse stasjonert i Lund kommune i Rogaland.

Som NRK meldte i dag tidlig, skulle kommunene Kvinesdal og Flekkefjord i Vest-Agder og Lund i Rogaland fra i dag dele på to ambulanser.

Fram til nå har det vært to ambulanser ved sykehuset i Flekkefjord, og en ambulanse i Lund i Rogaland som har stått for utrykninger i de tre kommunene.

Camilla Dunsæd

Styreleder ved Sørlandet sykehus Camilla Dunsæd.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Stavanger universitetssykehus bestemte at ambulansen i Lund skulle fjernes, fordi det er for få utrykninger i området. Det ble vist til at dette var en gjennomtenkt beslutning i samarbeid med Sørlandet sykehus.

Beholder sykebil likevel

I dag tok saken en ny vending. Sørlandet sykehus skal ta over driften av ambulansen i Lund. Beskjeden om dette tikket inn på SMS hos sykehusets styreleder i det hun skulle intervjues av NRK.

– Det ser ut til at alle har grunn til å være fornøyd. Det skal bli en god ambulansedekning både for Lund og Lister-regionen, sier styreleder ved Sørlandet sykehus Camilla Dunsæd.

Sørlandet sykehus overtar ansvaret for en ambulanse som skal være stasjonert i Lund kommune i Rogaland.

– Gjenstår å se

Til tross for argumenter om at det var faglig forsvarlig, sa ordføreren i Kvinesdal klart ifra om at han fryktet liv kunne gå tapt hvis det nå skulle skje flere hendelser samtidig og dermed lengre ventetid på ambulanse.

Kai Magne Røiseland

Ambulansesjåfør Kai Magne Røiseland.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Litt forsinkelse i redningstjenesten kan bety et alvorlig utfall av en hendelse, sa ordfører i Kvinesdal Svein Arne Jerstad tidligere i dag.

Nå er han mer optimistisk, men tar forbehold.

– Jeg trekker et lettelsens sukk, dette var nytt akkurat nå. Når sykehuset nå sier at dekningen er god må vi kanskje tro på det, men det gjenstår å se om kapasiteten blir den samme, sier Jerstad.

Også fagfolk er skeptiske til at det skal bli for dårlig dekning i området.

– Ved hjerteinfarkt, slag, pustevansker og allergiske reaksjoner og branner der tiden teller, kan det få konsekvenser. Det er spekulasjoner, men på lang sikt er jeg bekymret for at det kan bli verre, sier ambulansesjåfør Kai Magne Røiseland.