En nordmann i Billy Grahams begravelse

Sten Sørensen er eneste nordmann som er invitert til den amerikanske vekkelsespredikanten Billy Grahams begravelse. Donald Trump og fem tidligere amerikanske presidenter er blant de inviterte.

Pastor Billy Graham

Billy Graham skal begraves kommende fredag. Totalt er 2.300 personer invitert, blant andre alle de gjenlevende presidenter i USA

Foto: Henny Ray Abrams / AP

Den kjente amerikanske predikanten og presidentrådgiveren Billy Graham døde i forrige uke, 99 år gammel. 2.300 personer er invitert til begravelsen kommende fredag.

Sten Sørensen som er styreleder i Sarons dal i Kvinesdal, blir eneste nordmann i begravelsen. Han sier det var en overraskelse å bli invitert.

– Jeg opplever stor ære, ydmykhet og glede ved å få invitasjonen. Jeg hadde aldri trodd noen fra lille Norge skulle komme i begravelsen, sier Sørensen.

Billy Graham har vært et stort forbilde for Sørensen. Han leste om predikanten som liten gutt, og fikk etter hvert både høre han forkynne og se han i aksjon. Graham var inspirerende og har betydd mye for meg, sier Sørensen.

– Jeg møtte han i 1975 i Brussel på en stor utendørs konferanse. Jeg hørte han kveld etter kveld og ble mektig imponert, sier Sørensen.

Sten Sørensen

Sten Sørensen møtte Billy Graham i 1975, og har siden møtt både hans sønn Franklin og sønnesønn Will Graham. Sørensen er en av 15 europeere som er invitert til begravelsen kommende fredag.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– En 12-åring skulle forstå Graham

Grahams forkynnelse var basert på en protestantisk bibelforståelse. Han stod for en relativt konservativ teologi.

Hvordan ser du på hans rolle?

-– Han var en av de store lederne som folk hørte på. Det var de mest konservative som løftet han høyt, og de ble veldig glad i han. Men ute på de store møtene lot han de kontroversielle tingene ligge. Da forkynte han «den lille bibelen» (Joh. 3.16.). Han stod på bibelen, men på en viselig måte, sier Sørensen.

Graham var verdenskjent for sine evangeliseringskampanjer. Det antas at omtrent 230 millioner mennesker gjennom årene har deltatt på Grahams vekkelsesmøter. Han var en stor folketaler som vekket begeistring, sier Sørensen.

Hva har du lært av han?

– Først og fremst at man skal tale enkelt. Graham sa at når han talte skulle en 12-åring forstå det. Han var enkel og klar i sin tale og samtidig en friskus, sier Sørensen.

Samlet 40.000 på Ullevål

Billy Graham hadde en fremtredende posisjon i det amerikanske samfunnslivet, blant annet gjennom sin kontakt med samtlige presidenter i etterkrigstiden. Alle de seks gjenlevende presidenter i USA har vært i dialog med Graham, og er invitert i begravelsen.

Graham er blitt beskrevet som den mest innflytelsesrike kristne predikanten i det 20. århundret. Han var verdenskjent for sine evangeliseringskampanjer. Det internasjonale gjennombruddet fikk han i 1949 da han ledet «korstog», en stor, kristen møtekampanje i Los Angeles. Møtene var annonsert til tre uker, men de varte i åtte uker.

I juli 1955 opplevde vi det største religiøse møtet noensinne her i landet. 40.000 mennesker møtte fram på Ullevål for å høre vekkelsespredikanten fra USA, eller "Guds maskingevær", som Billy Graham selv kalte seg.