NRK Meny
Normal

Vurderte å kalle sin nye plate «Idiot»

Asbjørn Ribe gleder seg til å få plata si ut til publikum. Birkelandsartisten føler at tittelen på albumet «En glad mann» beskriver godt hvordan han føler seg.

Asbjørn Ribe

– Jeg lurte lenge på om jeg skulle kalle plata «Idiot» som er tittelen på en av låtene, men så falt jeg ned på «En glad mann». Det er en sang som skiller seg litt ut på plata. Jeg følte låtene fikk et bedre skinn da jeg gikk for den tittelen, forklarer Asbjørn Ribe.

En fin jobb

Musikeren fra Birkeland hadde to engelskspråklige plater bak seg før han bestemte seg for å bruke morsmålet i tekstene sine.

– De fleste dummer seg ut på et eller annet vis når de skriver på engelsk. Du eier ikke det engelske språket, det eier deg på en måte, sier han.

Ribe er fornøyd med at flere norske artister tar i bruk morsmålet. Han oppfordrer dem til å synge på sin egen dialekt.

Asbjørn Ribe
Foto: Asbjørn Odd Berge
Asbjørn Ribe
Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Vi som skriver på norsk er med på å utvikle språket. Det er en fin jobb å ha, smiler han.

Asbjørn Ribe vil skrive sanger om alt som berører ham.

– Jeg henter inspirasjon over alt. Når det dukker opp ord eller setninger, skynder jeg meg å skrive det ned eller snakke det inn. Og så begynner mesterhjernen min å jobbe for å finne ord og musikk til å passe sammen, ler han.

– Selv om tekstene ofte handler om meg og mitt ståsted, håper jeg andre kan kjenne seg igjen i det jeg skriver, sier Ribe.

Sørlandske stemmer

Når Ribe skal finne inspirasjon i musikken, tar han turen tilbake til det han beskriver som gulltiden: 50-, 60- og 70-tallet.

– Jeg hører gjerne på gammel blues, soul og jazz, men når det gjelder tekster er det nyere ting som inspirer.

Asbjørn Ribe stortrives i studio og har med seg Thom Hell fra Kristiansand, Thomas Aslaksen fra Åmli og Venke Knutson fra hjembygda Birkeland til å kore.

– Jeg følte at det måtte være noen fra agderfylkene som koret for at det skulle høres riktig ut. Jeg har fått med meg veldig flinke folk, sier han.

Asbjørn Ribe entrer SørlandsScenen rundt klokken halv fem onsdag.

Asbjørn Ribe

Asbjørn Ribe i NRK Sørlandets radiostudio i Kristiansand.

Foto: Asbjørn Odd Berge