– Jeg tror ikke vi kan skylde på varmen i seg selv. Nå er det først og fremst plommer og moreller det er lite avling på. Det henger sammen med frosten vi hadde natt til 2. mai, forteller fylkesgartner i Vest-Agder Halvdan Jakobsen.
Det er nok ikke alle som husker dette, men ifølge Jakobsen sitter frostnatta godt igjen hos dem som driver med fruktavling.
- LES OGSÅ: Skal produsere mer frukt og bær på Agder
- LES OGSÅ: Fruktsafari skal sørge for norsk frukt
Morell- og plommetrær er veldig utsatt
Både morell- og plommetrær modner tidlig, og når blomstene åpner seg er de veldig utsatte for frost.
– Særlig vest for Lindesnes tror jeg, men også noen steder i innlandet og øst for Lindesnes, som i Evje, der frøys blomstene, forteller Jakobsen.
Og når blomstene først fryser er det «over og ut». Men Jakobsen forteller at han har sett flere trær langs kysten på Sørlandet som det er ganske bra medplommer på.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Jakobsen mener at plommetrærne som har klart seg godt i år har blomstret litt senere enn de som ikke har klart seg like godt. Men i tillegg har man hatt plommeveps i år.
– Det er en liten skøyer som legger egg på plomma, så går larven inn og da aborterer det og så detter plomma av etter hvert.
- LES OGSÅ: Færre vil kjøpe den norske frukten
- LES OGSÅ: Bergar morellene fra å bli umulige å selje
Positivt med varm sommer
Mange tror nok at det er sommervarmen som har sørget for en den dårlige fruktsommeren. Jakobsen bekrefter igjen at det nok var frostnatten til 2. mai som tok knekken på blomstene, men
– Men når vi snakker om sommervarmen så er det egentlig to ting. Det ene er temperatur, men det andre er også nedbør og tørke som vil kunne påvirke avlinga.
– Hvordan påvirker varmen frukt og bær?
– Det er bare positivt. På for eksempel epler så ligger vi litt nord for den økonomisk forsvarlige grensen for å dyrke epler. I Holland får de fire tonn per mål, mens vi får to. Det har noe med temperaturen å gjøre. Du får bedre utvikling, du har større varmesum i vekstperioden, sier gartneren.
I prinsippet blir frukten søtere når det er varmt. Det er fordi den blir søtere når den får lys slik at produksjonen av tørrstoff øker når det er fint vær.
Mindre epler i år
I fjor var det en veldig god eplehøst, men det ser ikke ut til at denne høsten blir like bra.
– På de norske eplesortene ser det ut som det er greit med epler. Det er ikke
veldig stor avling, men det er epler på de. Mens på de trærne med amerikanske sorter ser det ikke ut som det er noen ting på, forteller Jakobsen.
Epletrærne er slik at hvis det er en god avling det ene året, er det gjerne mindre det andre året.
- LES OGSÅ: Jubler for dyrere epler
Vepsen er bare en plage
Hvis noen trodde at vepsen er bra for avlingen av frukt, så stemmer ikke det.
– De gjør ingenting med pollineringen, de bare plager oss på slutten av året når frukten er ferdig, ler Jakobsen.
Vepsen går i jordbær og plommer og spiser opp «supersaften». Det er derimot bier og humler som pollinerer. Så vepsen er ikke bare en plage for oss mennesker, men også for fruktblomstene.