NRK Meny
Normal

En frostnatt ødela fruktsommeren

Mange frukttrær og bærbusker i hager på Sørlandet ser litt stusseslig ut om dagen. Det skyldes en enkelt natt med kuldegrader i mai.

Plommer
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg tror ikke vi kan skylde på varmen i seg selv. Nå er det først og fremst plommer og moreller det er lite avling på. Det henger sammen med frosten vi hadde natt til 2. mai, forteller fylkesgartner i Vest-Agder Halvdan Jakobsen.

Halvdan Jakobsen

Fylkesgartner Halvdan Jakobsen

Foto: PRIVAT

Det er nok ikke alle som husker dette, men ifølge Jakobsen sitter frostnatta godt igjen hos dem som driver med fruktavling.

Morell- og plommetrær er veldig utsatt

Både morell- og plommetrær modner tidlig, og når blomstene åpner seg er de veldig utsatte for frost.

– Særlig vest for Lindesnes tror jeg, men også noen steder i innlandet og øst for Lindesnes, som i Evje, der frøys blomstene, forteller Jakobsen.

Og når blomstene først fryser er det «over og ut». Men Jakobsen forteller at han har sett flere trær langs kysten på Sørlandet som det er ganske bra medplommer på.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Plommetre

Fylkesgartner Halvdan Jakobsen mener at frosten som var natt til 2. mai ødela for morell- og plommetrærne på Sørlandet.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Jakobsen mener at plommetrærne som har klart seg godt i år har blomstret litt senere enn de som ikke har klart seg like godt. Men i tillegg har man hatt plommeveps i år.

– Det er en liten skøyer som legger egg på plomma, så går larven inn og da aborterer det og så detter plomma av etter hvert.

Positivt med varm sommer

Mange tror nok at det er sommervarmen som har sørget for en den dårlige fruktsommeren. Jakobsen bekrefter igjen at det nok var frostnatten til 2. mai som tok knekken på blomstene, men

– Men når vi snakker om sommervarmen så er det egentlig to ting. Det ene er temperatur, men det andre er også nedbør og tørke som vil kunne påvirke avlinga.

– Hvordan påvirker varmen frukt og bær?

– Det er bare positivt. På for eksempel epler så ligger vi litt nord for den økonomisk forsvarlige grensen for å dyrke epler. I Holland får de fire tonn per mål, mens vi får to. Det har noe med temperaturen å gjøre. Du får bedre utvikling, du har større varmesum i vekstperioden, sier gartneren.

I prinsippet blir frukten søtere når det er varmt. Det er fordi den blir søtere når den får lys slik at produksjonen av tørrstoff øker når det er fint vær.

Mindre epler i år

I fjor var det en veldig god eplehøst, men det ser ikke ut til at denne høsten blir like bra.

– På de norske eplesortene ser det ut som det er greit med epler. Det er ikke

Eple

Jakobsen mener det blir mindre epler i år enn i fjor.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

veldig stor avling, men det er epler på de. Mens på de trærne med amerikanske sorter ser det ikke ut som det er noen ting på, forteller Jakobsen.

Epletrærne er slik at hvis det er en god avling det ene året, er det gjerne mindre det andre året.

Vepsen er bare en plage

Hvis noen trodde at vepsen er bra for avlingen av frukt, så stemmer ikke det.

Jordveps

Vepsen er bare en plage, ifølge Jakobsen.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

– De gjør ingenting med pollineringen, de bare plager oss på slutten av året når frukten er ferdig, ler Jakobsen.

Vepsen går i jordbær og plommer og spiser opp «supersaften». Det er derimot bier og humler som pollinerer. Så vepsen er ikke bare en plage for oss mennesker, men også for fruktblomstene.