Hopp til innhold

Én av fem klager på boligkjøp

Ett av fem boligkjøp i Agder-fylkene ender med reklamasjonssak. Bare hos Protector Forsikring fikk de 350 klager fra boligkjøpere i 2014.

Bolig

Mange boliger ligger ute til salgs. Men mange av salgene ender med reklamasjonssak.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det vi får mest av er fuktrelaterte skader, for eksempel baderom, tak og drenering. Alt som kan tenkes å få en skade fordi det kommer fukt i boligen, sier Tommy Ravndal.

Han er advokat hos Protector Forsikring, som er markedsledende på eierskifteforsikringer.

– For høye forventninger

Advokaten tror årsaken til at mange boligkjøp ender i klagesaker er at kjøperne har for høye forventninger når de kjøper brukte boliger.

– Det som ofte er en utfordring er at når man kjøper en brukt bolig så kan kjøperne ha et forventningsnivå til den boligen som om man skulle kjøpt en ny bolig, sier han.

– Og da kan det ofte oppstå et forventningsnivå som ikke henger sammen med det nivået som kreves etter loven for at det skal være en mangel, sier Ravndal.

Advokaten mener mange også glemmer å undersøke boligen før de kjøper.

– I utgangspunktet har kjøperen et ansvar når de kjøper en bolig. Også er det visse unntak hvor selger kan bli ansvarlig for feil som boligen måtte ha, sier han.

– Men kjøperen har i utgangspunktet et ansvar for den boligen, så det er viktig at de undersøker godt og leser all dokumentasjon, sier Ravndal.