Ella (88) «pumper jern» flere ganger i uken

Stadig flere eldre trener opp til flere ganger i uken, men forskere skulle helst sett at det ble enda mer fokus på styrketrening for å øke mobilitet.

Stryketrening for eldre

Stadig flere eldre trener jevnlig på treningssenter.

Ella Kårikstad er 88 år og trener flere ganger i uken på treningsstudio. Alder til tross – hun er ikke alene om det. Andelen eldre som trener på treningssenter opptil flere ganger i uken, øker stadig.

– Jeg kan ha mer fart enn det der. Ingen klarer å holde følge med meg når jeg er ute og går. De sier jeg går så fort, sier Kårikstad når hun står på tredemøllen.

Ella Kårikstad

Ella Kårikstad er en av mange eldre som trener jevnlig.

Foto: Geir Ingar Egeland/NRK

Personer i aldersgruppen 16–19 år er de som trener mest i Norge. 28 prosent opplyser at de er i fysisk aktivitet omtrent daglig, men personer i alderen 67–79 år følger tett etter med 25 prosent, ifølge levekårsundersøkelsene.

– Jeg gjør det ikke for å bli idrettsstjerne, jeg gjør det for å føle det godt med meg selv, ler Kårikstad.

Kulturarven prioriteres

Nordmenn sies å være født med ski på beina. Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Hilde Lohne-Seiler mener at de eldre generasjonene har vært så opptatt av å gå på ski at viktigheten av å trene styrke forsvinner i snøsporene.

Hilde Lohne-Seiler

Hilde Lohne-Seiler har forsket på trening og helse blant eldre.

Foto: Geir Ingar Egeland/NRK

– Det har nok veldig sammenheng med kulturarven vår. Vi er ikke vant til å tenke styreaktiviteter. Vi har ikke den type tradisjon med styrkeidrett i like stor grad som andre land, i Øst-Europa spesielt.

UiA-forskeren sier at en etter fylte femti kan få opptil 15 prosent muskeltap, per tiende år. Styrketrening vil derfor kunne gi store fordeler for eldre, bevegelighet der iblant.

– Vi ser at det er en veldig sterk sammenheng mellom muskelstyrke, funksjon og mobilitet når det gjelder eldre, sier Lohne-Seiler.

Viktig med veiledning

Åge Andrè Karlsen er fysioterapeut på Lundklinikken og sier at eldre som skal begynne å trene ofte har godt av litt veiledning for å komme i gang.

Åge Andrè Karlsen

Ella Kårikstad får hjelp til trening av fysioterapeut Åge Andrè Karlsen.

Foto: Geir Ingar Egeland/NRK

– Mange har ikke vært på et treningssenter før og har kanskje aldri sett et treningsapparat, og da er det litt skummelt å begynne med trening helt alene, sier Karlsen.

Som nordmenn flest – har Marit Bygstad gått mye på ski, men de siste årene har hun byttet ut skiene til fordel for treningsapparater.

Marit Bygstad

Marit Bygstad har prioritert treningsstudio over ski de siste årene.

Foto: Geir Ingar Egeland/NRK

– Jeg tror at de som har drevet på med litt fysisk aktivitet før, de fortsetter bare, mens de som ikke har gjort det, de er det mye større terskel for.

Helsegevinsten er stor av å svette litt ekstra hver uke, men kroppspress er det derimot lite av, mener Ella Kårikstad.

– Jeg tror du aldri kommer til å se meg i bikini, men du kan godt se meg ute å bade likevel, avslutter hun.