Elkem Solar gjenopptar driften på Fiskå

Elkem Solar starter opp igjen for fult på Fiskå i Kristiansand og trenger nå enda flere folk enn før.

Elkem Solar Kristiansand

Det skal igjen bli full aktivitet i Elkem Solars lokaler i Kristiansand.

Foto: NRK

På grunn av den vanskelige markedssituasjonen i solcellemarkedet stanset Elkem Solar produksjonen i Kristiansand høsten 2012.

Det er nå økt etterspørsel og god prisutvikling på solsilisium og det er årsaken til at Elkem Solar nå kan gjenoppta driften.

I perioden produksjonen har vært på hold, har de ansatte jobbet med å bli mer konkurransedyktige og de kinesiske eierne har nå gitt klarsignal om å gjenoppta full drift.

LES OGSÅ: Strålende fornøyd etter Elkem-nyhet

– En stor anerkjennelse

Geir Ausland

Geir Ausland, Elkem Solar.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Verksjef Geir Ausland sier at de siste årene har vært harde, men at de nå gleder seg stort over at de kan sette i gang igjen.

– Det er en stor anerkjennelse. Vi er nå konkurransedyktige. Etterspørselen etter solcelle øker i hele verden, sier Ausland.

Skal ansette fler

De ansatte har i flere perioder vært permittert, men den siste tiden har alle vært kalt tilbake for å forberede mulig oppstart. Nå vil de også rekruttere flere.

– Vi kommer til ansette rundt 30 nye for å nå full produksjon, sier Ausland.

Totalt vil bedriften ha rundt 200 ansatte, verksjefen sier det ikke har vært vanskelig å få de ansatte tilbake.

– Heldigvis har de fleste fortsatt hos oss, noen har vært leid ut i den vanskelige perioden.

– Hvordan har de ansatte hatt det?

– Så vanskelig som dette markedet har vært så har nok mange slitt med usikkerhet.

Forholdet til Kina er godt

Det er China National Bluestar Group som eier Elkem Solar. Dagens Næringsliv har tidligere omtalt at salget ble forsinket på grunn av fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Verkssjefen sier imidlertid at samarbeidet med den kinesiske eieren er upåklagelig.

– Vi får veldig god støtte. De har tro på solindustrien og at denne skal bli stor, noe det nå virkelig ser ut som de kan få rett i, sier Ausland

– Er disse arbeidsplassene sikre i Norge?

– Vår prosess skiller seg ut i forhold til andre prosesser i verden, derfor mener vi at det mulig å konkurrere også fra Norge, sier Ausland.

– Du frykter ikke at fabrikken kan bli flyttet ut på lang sikt?

Nå ligger den jo her i Kristiansand og det vil den nok gjøre fremover også. I framtiden kan sol bli så stort at det kan bli aktuelt å ekspandere, så får vi se hvor det er mest gunstig å gjøre det, sier Ausland.

Starter opp umiddelbart

– Vi starter opp allerede denne uka, men det tar nok 6 uker før vi er oppe i full produksjon på alle linjene i prosessen vår, sier Ausland.

– Hva er det som egentlig har skjedd de siste årene?

– Alt har gått mye fortere enn alle forventet. Solenergi har blitt mer konkurransedyktig og lønnsomt enn alle andre energikilder i store deler av verden, og det mange år tidligere enn vi hadde trodd, sier Ausland.