NRK Meny
Normal

Elias-park til 250 millioner: Kan åpne i 2016

Den planlagte Elias-parken på Hamresanden i Kristiansand vil koste rundt 250 millioner kroner. I dag ble formannskapet presentert for planene.

Cornelis Verkerk

Cornelis Verkerk presenterte planene om Eliasland for formannskapet i Kristiansand i dag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I fjor ble det kjent at det foreligger planer om å bygge en temapark basert på den populære redningsskøyta Elias på Hamresanden i Kristiansand.

Eliasland

Her presenterer konsulent Trond Backer og prosjekteier Cornelis Verkerk planene om Eliasland for formannskapet i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Konsulent Trond Backer og prosjekteier Cornelis Verkerk sier ambisjonen er å åpne Eliasland i juni 2016.

– Ideen er å lage en Elias-verden som skal være en fornøyelsespark der barn kan ha det gøy og kose seg, men også lære om sjøsikkerhet. det hele er basert på universet i tv-serien Elias, sier Verkerk.

Redningsskøyta Elias er et norsk barnekonsept der Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk står bak ideen. Den første boken kom ut i 1998. Barnekonserten ble senere 3D-animert for TV av John M. Jacobsen og selskapet hans Filmkameratene.

Håper på 250.000 besøkende

Håpet er at 250.000 besøkende årlig skal besøke parken på Hamresanden i Kristiansand, og portene vil være åpne fra 1. juni til 1. september.

– Vi har sett at det er om sommeren det er fullt kjør her i Kristiansand. Derfor har vi gått bort fra planene om å holde åpent hele året, sier Verkerk.

Han sier parken ikke skal være en konkurrent til Dyreparken, men et supplement.

– Eliasland vil gjøre at turistene kan holde seg en dag ekstra i Kristiansand. Den blir et kjempesupplement til Dyreparkens fantastiske park. Folk bruker kanskje to dager på å gjøre seg ferdig med Dyreparken, og så kan de bli en tredje dag i Eliasland. Det er noe som turistnæringen jobber for hele tiden, sier han.

Hamresanden Eliasland

Her er en illustrasjon som viser hvordan Eliasland kan se ut på Hamresanden.

Foto: Fundament / Illustrasjon

Tilbringerbåt

Verkerk har også planer om en tilbringerbåt som kan frakte besøkende til og fra Hamresanden ved åpnings- og stengetid.

– Resten av dagen vil vi bruke denne båten til sightseeing i skjærgården og Fiskebrygga, sier Verkerk.

Han håper kommunen gir alle godkjenninger slik at byggingen kan settes i gang så fort som mulig.

Verkerk legger til at de har sikret seg rettighetene til Eliasland i Skandinavia slik at de ikke risikerer at noen bygger en tilsvarende park ett annet sted i Norge eller våre naboland.

Elias-land

Her er gjengen bak prosjektet samlet på Hamresanden under en pressekonferanse i juni 2013 da planene ble kjent. Fra venstre: Sigurd Slåttebrekk, opphavsmann for Elias, David Reme, BRG, Nicolai Jarlsby, Redningsselskapet, Cornelius Verkerk, Hamresanden, Håkon Rekstad, produser i Animando og Terje With Andersen, Innoventus.

Foto: Hans Erik Weiby

Begeistret ordfører

Kristiansands ordfører synes planene høres spennende ut.

– Jeg synes det er fantastisk gøy og interessant med disse planene, sier ordfører Arvid Grundekjøn etter presentasjonen i formannskapet.

– Dette vil jo være komplementært til Dyreparkens mangfoldige tilbud. Kanskje med dette vil vi være i stand til å holde turistene i byen en dag ekstra, sier han.

Han er noe bekymret for trafikken i området.

– Vi må se nærmere på arealbruken i området og de trafikale utfordringene. Men selve ideen er glitrende, sier Grundekjøn.

Han tror ikke trafikk-utfordringene kan velte parkplanene.