Elektronisk vellyd: – Du kan kalle meg en samplist

Nasjonalt og internasjonalt regnes kristiansanderen Jan Bang som en elektronika-guru innen musikk. Selv kaller han seg «samplist». Og det blir elektronisk vellyd når plateaktuelle Bang inntar SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Jan Bang

Jan Bang besøker Sørlandsscenen.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Jan Bang er både musiker og plateprodusent. Han er kjent fra flere utgivelser, og har samarbeidet med mange ulike artister både i inn- og utland.

Sammen med musikerkollega Erik Honoré etablerte han Punkt-festivalen i Kristiansand i 2005. Og da årets festival gikk av stabelen på Kick Scene tidligere i september, hadde Bang plateslippkonsert for sin nye CD «Narrative from the Subtropics.

Musikalsk familie

– Det var fantastisk å slippe plata på sin egen festival, smiler Jan Bang.

– Og det var faktisk en dobbel-releasekonsert, legger han til.

– Arve Henriksen ga også ut sin nye plate på denne konserten. Både jeg, Erik Honoré og Arve Henriksen har jobbet parallelt med begge platene i løpet av de to siste årene. Så det var spennende å samle alle musikerne vi har samarbeidet med til en konsert, forteller en fornøyd Jan Bang.

Musikerne Jan Bang sikter til er folk han har jobbet mye med, både på plater og i festivalsammenheng. Han nevner navn som Sissel Endresen, Eivind Aarset, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og ikke minst Erik Honoré.

– Vi er som en musikalsk familie, forklarer han.

– Noe vi også opplever når vi arrangerer Punkt-festivalen.

Henriksens trompet

Når Jan Bang snakker om den nye plata si kommer han ikke utenom samarbeidet med Arve Henriksen. Henriksen er jazzmusiker og komponist og kjent som en av landets fremste i samtidsjazzen. Han og Jan Bang har nå et nesten tjue års langt samarbeid bak seg.

– Arve er nok den musikeren jag har jobbet mest «live» med gjennom årene. Vi er såpass samkjørte at i løpet av et nano-sekund kan vi skifte retning i musikken sammen. Vi har utviklet et eget språk og en egen estetikk, hvor vi nærmest hermer etter hverandre: Jeg hermer ved å sample hans trompet og han etterlikner samplerens måte å spille en trompet på. Slik kan vi drive en improvisasjon og en komposisjon videre sammen. Jeg gleder meg alltid over å spille sammen med Arve Henriksen, understreker Bang.

Det musikalske uttrykket på plata er variert. Jan Bang har med seg både folkemusikk fra Estland, diktlesing av forfatter Nils Christian Moe-Repstad fra Kristiansand og Sidsel Endresens fonetiske måte å bruke stemmen på. Men hele tiden ligger det en flytende ro i musikken.

Erik Honoré, Ingar Zach, Arve Henriksen /Fra PUNKT på Kick Scene 6.september i år

Erik Honoré, Ingar Zach, Arve Henriksen /Fra PUNKT på Kick Scene 6.september i år.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Styres ikke av tanker

– Hvordan tenker Jan Bang når han komponerer?

– Jeg prøver å tenke minst mulig. Det ligger en faglighet i bunnen og det handler om opplevelser, hva jeg har lyttet på og hvordan jeg har jobbet i mange år. Mitt hovedinstrument er en sampler, så du kan kalle meg en samplist, smiler elektronikamusikeren.

– Jeg bruker samplinger av mye forskjellig; alt fra Arve Henriksens trompet, en gitar eller andre mer eller mindre tilfeldige instrumenter som jeg setter sammen. Jeg vil at lyden skal bli balansert og sterk.

Skryt av anmelder

– Det handler ikke om inspirasjon, men om å komme seg på jobben, sier Jan Bang når han forklarer hvordan han jobber med musikken sin.

– Jeg drar på jobb i studio tidlig om morgenen og mens jeg jobber dukker det gjerne opp en følelse av at nå er jeg inne på noe, noe som kan bli til noe større!

NRK Sørlandets musikkanmelder Øyvind Nyvoll, beskriver plata til Jan Bang som et flott stykke musikk med god variasjon og med mange forskjellige virkemidler.

Anmeldelsen hører du i Musikksnakk torsdag ettermiddag.