NRK Meny
Normal

Ordfører reagerer: Eldre sjåfører kan ikke eie drosje

Ifølge reglene kan man være drosjesjåfør til man fyller 75 år, men ikke være drosjeeier etter å ha fylt 70.

Agder taxi

Aldersgrensen for å være drosjesjåfør er justert opp fra 70 til 75 år, men regelverket sier fortsatt at man ikke kan eie drosje etter å ha fylt 70 år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), tar til orde for å endre reglene. Han ble klar over problemstillingen under en taxitur, da han ble kjørt hjem av en eldre drosjeeier i Kristiansand, som fortalte om problemstillingen.

– Han kjørte meg hjem fra et møte, og da tok han dette opp. Det fremstår meget pussig at man må avslutte en lang yrkeskarriere med å selge forretningen og gå over til å være leiesjåfør for naboen de fem siste årene av karrieren, sier Grundekjøn til NRK.

Ordføreren har selv vært taxisjåfør i noen måneder da han var student.

Arvid Grundekjøn

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, har engasjert seg for eldre drosjeeiere.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

«Høistærede minister»

Grundekjøn har tar saken opp i et brev til samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp). Brevet åpner høytidelig med «Høistærede minister».

«Dette er en enkel og klar sak: Så lenge man kan være sjåfør, må loven endres slik at man også kan være drosjeeier. Fint om du ved første anledning tar initiativ til å endre.», skriver Grundekjøn i brevet.

Grundekjøn mener det fremstår svært merkelig at en person som har vært drosjeeier i for eksempel 40 år, må avslutte sin egen forretning og søke sjåførjobb hos en kollega når man passerer 70 år.

Skyldes trolig forglemmelse

Tidligere var 70 år aldersgrensa for å være drosjesjåfør. Dette ble endret for få år siden uten at regjeringen endret regelverket for å eie drosjer.

Grundekjøn føler seg trygg på at regjeringen vil endre på reglementet.

– Jeg tror dette må være en glipp. Regjeringen er opptatt av gode systemer og logiske løsninger, og slik jeg ser det er det ingen god grunn til at man ikke skal endre dagens ordning. Jeg tror de vil gjøre denne justeringen, påpeker Grundekjøn.

Også sjåføren som gjorde ordføreren oppmerksom på saken har sendt brev til samferdselsministeren for å endre reglene. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.