Hopp til innhold

Ekstremt mange ville se ekstremværet

Fyrvokter Kjell Olsen jubler over rekordbesøk på Lindesnes fyr i helgen.

Værturist på Lindesnes fyr

I STORMEN: Det kan være tøft å holde seg på beina når det blåser storm på Lindesnes. Bildet er hentet fra Lindesnes-dokumentaren 'Den forblåste sydspissen' som du kan se nederst i artikkelen.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Ekstremværet "Nina" herjet kysten og fjellet i Sør-Norge lørdag og natt til søndag. Meteorologene advarte folk om å reise til kysten for å se på bølgene.

Men det stoppet ikke folk i å dra til Lindesnes fyr.

– Lørdagen var omtrent som en fin julidag. Det var helt ekstremt med folk som kom for å se. De ble fryktelig våte, men alle smilte, sier Olsen til NRK.no.

– Folk har oppført seg eksemplarisk

Under en storm i februar i fjor skjedde det som ikke skulle skje. En 24 år gammel mann forsvant i bølgene etter å ha falt da han skulle se på været på fyret.

Fyrvokteren tror folk har lært at det er farlig å ta sjanser på fyret når det blåser som verst. For i år skal alle ha oppført seg eksemplarisk, ifølge han.

– Jeg sto oppe ved fyret hele tiden for å se at folk ikke gjorde noe galt, for det blåste jo helt ekstremt. Selv jeg på 90 kilo hadde problemer med å stå på beina, sier Olsen.

Kjell Olsen

Fyrvokter Kjell Olsen sjekker vindstyrken foran lokalpressen.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Direkte på NRK Sørlandets nett-tv

NRK Sørlandet satt opp et kamera på fyret og sendte direktebilder på nett-tv fra uværet gjennom hele helga. Fyrvokteren mener det også kan være en av grunnene til det unormalt høye besøkstallet.

– De kunne se hvordan været var. Da blir det jo selvfølgelig mer fristende å besøke stedet. Alle de som kom på fyret i løpet av helga hadde sett direktebildene på NRK.

–Så det er tydelig at dette er noe folk synes er gøy, sier han.

Seere i utlandet

Det er ikke bare nordmenn som har fått med seg stormen på Lindesnes fyr. Kjell Olsen har fått meldinger fra folk i utlandet som så på bildene fra Sørlandet.

– Jeg fikk telefoner fra Hamburg i Tyskland om folk som hadde sittet å ha sett på bildene fra NRK hele lørdagen. Det er jo veldig gøy, sier han.

Se også værdokumentaren fra Lindesnes fyr her:

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Norsk dokumentar: Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm. Glimt-dokumentaren er laget av Kim Nystøl og Håkon Eliassen fra NRK Sørlandet.

Høllen i Søgne
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK