NRK Meny
Normal

Ekstremmetal og sørlandsvise

Kristiansandsguttene i In Vain serverer en høyst uvanlig kombinasjon på sin ferske plate.

In Vain

Sørlandsbandet In Vain er ute med ny plate.

Foto: Janne Aateigen/NRK

En Sørlandsvise som utvikler seg til rå ekstremmetal. Hør bandmedlemmene fortelle om visa og andre låter på SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

– Vi er jo sørlandsgutter som liker å sitte med teane i tanga og se på havet, forklarer hovedvokalist Andreas Frigstad.

«Ænigma» heter den tredje fullengderen fra bandet som begynte i 2003 som en trio med vokalist Frigstad, Sindre Nedland på keyboard og Johnar Håland på gitar.

– Vi fikk så god respons at da vi ble signert av plateselskapet Indie Records måtte vi stable på beina et fullt band, forteller Frigstad.

Suksess i Tyskland

I dag består bandet også av Stig Reinhardtsen på trommer, Kristian Wikstøl på bass og Kjetil Pedersen på gitar.

In Vain har tidligere fått støtte til plateproduksjon av Cultiva-fondet i Kristiansand, og har nettopp vært på Europaturné med Solefald, som de har vært oppvarming for mange ganger tidligere. Solefald er også blant medmusikerne på plata til kameratene i In Vain.

– I Tyskland spilte vi for 2-3000. Vi har aldri spilt for så mange før, men norske metalband står jo sterkt der, forteller Andreas Frigstad.

Bandets tredje plate er variert i stil, og spenner fra rolige partier, bluesaktige låter til hardcore, ekstremmetal. Og den betyr en helt ny måte for bandet å jobbe på.

– Vi fikk først preprodusere låter, og så høre på dem, diskutere resultatet med oss selv og andre før vi gikk i studio igjen, forteller trommeslager Stig Reinhardtsen.

Progressivt

Tekstene lages av flere i bandet, men det er gitarist Johnar Håland som lager musikken. Og den er så rytmisk avansert at bandet av mange også oppfattes som å spille en progressiv metal.

– Det progressive er jo at låtene ikke går i 4/4 og rett frem, men at taktene skifter og du virkelig må telle. Det er krevende, men gøy, forteller trommeslager Reinhardtsen.

Bandet innrømmer at de lager mye lyd, men understreker at lyden og musikken har mange lag som kommer stadig bedre frem hos dem som lytter flere ganger.

Det høres også i deres Sørlandsvise «Hymne til havet», platas eneste låt på norsk og på sørlandsdialekt. Den begynner pent, rolig og tradisjonelt, og eksploderer så i ekstremmetalliske høyder.

Hør In Vain på SørlandsScenen onsdag i halvfemtida, og Øyvind Nyvoll anmelde plata «Ænigma» torsdag ettermiddag i MusikkSnakk på P1.

Du kan høre SørlandsScenen når du vil her.