NRK Meny
Normal

Kan bli tappet for en milliard

Eierne bør få en milliard kroner ekstra fra Agder Energi, foreslår ordfører.

Agder energi
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Penger i kassa

Sigmund Pedersen

Sigmund Pedersen vil spe på kommunekassa.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Agder Energi går så godt at eierne bør ta ut en ekstra milliard fra selskapet. Det mener ordføreren i Froland, Sigmund Pedersen.

- Vi er godt fornøyd med at selskapet går veldig godt og utbyttet øker - og vil sikkert øke enda mer. Verdiene i selskapet er så store at det er grunnlag for å ta ut noe av kapitalen, sier Pedersen.

NETT-RADIO: Agder Energi kan tappes for en milliard

Fredag møtes de 30 kommunene i landsdelen, som eier selskapet sammen med Statkraft - for å diskutere framtida. Da kommer forslaget om ekstra-milliarden.

Samme forslaget fremmet ordføreren i fjor, da fikk han ikke gjennomslag.

LES OGSÅ: Nei til ekstramilliard

20 ekstramillioner til Froland

En milliard kroner fra pengebingen Agder Energi betyr drøyt 20 millioner til skoler og idrettsanlegg i Froland kommune - og større økonomisk frihet i  29 andre kommuner i landsdelen.

For et år siden kom et tilsvarende forslag - også den gang fra ordføreren i Froland. Men da ble det bestemt at de årlige utbyttene heller skulle økes. Men selskapet går bedre og bedre - og frolendingene vil ha mer. Og ifølge Pedersen er det flere av eierkommunene som ønsker energimillioner i kommunekassa.

  LES OGSÅ: Vil eie det hvite gullet

Kristiske fagforeninger

Fagforeningene i Agder Energi har beskyldt de kommunale eierne for grådighet og for å svekke mulightetene for å satse for framtida -men ordfører Pedersen deler ikke den bekymnringen.

- Bedriften satser ikke på noe som ikke lønner seg. Det er lettere for den bedriften å låne penger enn det er for kommunen, sier Pedersen.

- Behandles seriøst

Bjørn Ropstad

Bjørn Ropstad sier forslaget vil bli behandlet.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Hvor mye penger som kan hentes ut fra Agder Energi blir åpenbart en årlig debatt framover. Den må Evje og Hornnes-ordfører Bjørn Ropstad styre. Han er leder for de 30 eierkommunene.

- På eiermøtet for et år siden så ble det bestemt en utbyttepolitikk hvor løpet er lagt framover. Men kommer det forslag igjen - så skal vi ta de opp og behandle dem seriøst, sier Ropstad.

På eiermøtet i Agder Energi fredag kommer milliard-forslaget. Samtidig kommer spørsmålet om kommunene skal forplikte seg til å beholde aksjemajoriteten og styringen over selskapet de neste tre årene.

LES OGSÅ: Vil eie det hvite gullet