Hopp til innhold

Flere personer skadd i eksplosjon

En 18 år gammel mann er send til sykehus i Oslo med helikopter etter eksplosjonsulykken på Xstrata nikkelverk i Kristiansand.

Video Flere personer skadd i eksplosjon

Administrerende direktør Øivind Stenstad i Xstrata.

EKSPLOSJON: Administrerende direktør Øivind Stenstad i Xstrata (Arkiv)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tilstanden til 18-åringen er kritisk og ustabil, får NRK.no opplyst ved akuttmottaket på sykehuset i Kristiansand. Mannen ble påført hodeskader i eksplosjonen. To andre er lettere skadet.

– Vi vet foreløpig lite om årsaken til eksplosjonen. Det vi kan si er at det var en kraftig eksplosjon som inntraff rundt 14.30 i anlegget hvor vi produserer kobberoksid, sier administrerende direktør ved Xstrata, Øivind Stenstad til NRK.no.

Kritisk skadd

Store styrker fra Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), politiet og ambulanser ble straks sendt til nikkelverket. Også luftambulansen ble tilkalt.

I tillegg er to andre lettere skadet. Det var en vifte som eksploderte i produksjonshallen. Årsaken til at viften eksploderte er foreløpig ukjent.

Det skal ikke være fare for ytterligere eksplosjoner.

– Røykdykkere søker nå inne i anlegget for å være sikre på at ingen ytterligere personer var tilstede, sier han.

– Vi har ingen absolutt sikker informasjon på nåværende tidspunkt om at flere kan være skadet. Så langt har jeg ikke fått melding om det, legger han til.

Eksplosjon nikkelverk

Flere skadd i eksplosjon ved Xstrata i Kristiansand

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Hovedtillitsvalgt, Harald Hageland, sier at alle rutiner ble fulgt da alarmen gikk.

– I det alarmen gikk ble alle satt i en beredskapssituasjon og trukket ut slik de skulle. Alle har opptrådt på en god måte, sier han til NRK.no.

Kaotisk

Harald Hageland

EKSPLOSJON: Hovedtillitsvalgt Harald Hageland ved Xstrata nikkelverk.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen/NRK

Situasjonen ble tidlig varslet å være kaotisk. Industrivernet ba folk om å forlate området like etter eksplosjonen.

Eksplosjonen skjedde ved «porten» til Vågsbygd, som er en av de støreste bydelene i Kristiansand. Det skal ikke være fare for gasslekkasje eller ytterligere eksplosjonsfare.

– Slik vi vurderer det i løpet av den korte tiden ser dette ut til å ha vært en enkeltstående hendelse og ikke fare for at eksplosjonen skulle medføre flere uønskede hendelser, seier Stenstad til NRK.no.

Verket har om lag 550 ansatte og er en av Sørlandets største industriarbeidsplasser.

Fokuserer på de skadde

– De bli tatt hånd om av vår beredskap. Vi fokuserer innsatsen rundt de skadde og personer som til daglig har sitt arbeid akkurat der eksplosjonen fant sted, sier han.

– Er all produksjon stanset?

– Det har jeg faktisk ikke helt oversikt over akkurat nå. Jeg og mine medarbeidere har konsentrert oss om de skadde personene, sier Stenstad.

NRK.no følger saken.

Eksplosjon ved Xstrata

Eksplosjon ved Xstrata

Foto: Gulesider.no Montasje: Leif Dalen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.