Hopp til innhold

Ekspert tror gebyret blir større i fremtiden

En verkstedeier fra Kristiansand fikk et gebyr på 75 000 for å publisere bilder av antatte tyver på Facebook. Sosiale medier-ekspert tror summen kan bli større i fremtiden.

Angitte tyver på vågsbygd bilverksted

Disse angivelige tyvene la Tor Sigurd Bransdal ut bilde av på Facebook. Nå har han fått et gebyr av Datatilsynet på 75 000.

Foto: Overvåkningskamera / Privat

– Det er en høy sum, men jeg tror Datatilsynet har behov for å vise et eksempel. Hadde summen vært mindre tror jeg folk kunne tenkt at det var verdt publiseringen. Jeg tror ikke gebyret kommer til å bli noe mindre fremover, sier hun.

NRK har tidligere omtalt saken om verkstedeier Tor Sigurd Bransdal som fikk gebyr av Datatilsynet på 75 00 kroner for å ha publisert usladdede bilder på Facebook av to angivelige tyver.

Normalt ligger gebyret på rundt 25 000 kroner i slike saker. Astrid Valen-Utvik er rådgiver i sosiale medier. Hun tror slike gebyrer kan bli dyrere i fremtiden.

Bilde av Facebook-post om biltyveri på Vågsbygd bilverksted

Dette innlegget la verkstedeieren ut på Facebook. I innlegget ba han om hjelp til å finne tyvene.

Foto: Privat

– Fungerer som en offentlig gapestokk

Hun sier videre at hun mener det er riktig av tilsynet å reagere.

– Det at folk tar loven i egne hender og bruker sosiale medier som en slags offentlig gapestokk tror jeg er farlig om vi slipper opp for, sier hun.

Astrid Valen-Utvik

Sosiale medier-ekspert, Astrid Valen-Utvik tror gebyrene for å publisere bilder av angivelige kriminelle kan bli større i fremtiden.

Foto: Jorid Kvam/Hjertet Design

I Norge er det politiet som kan publisere bilder av det de mener er en gjerningsperson. Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt forklarer hvordan de vurderer publisering av antatte gjerningspersoner.

– Hvis vi velger å publisere må det være en alvorlig straffesak. Vi har egne retningslinjer for når det er riktig av oss å publisere bilder. Vi er restriktive, og publiserer ikke bilder om vi ikke tror det vil hjelpe oss å komme videre i saker.

– Ligger en garanti når media publiserer

I enkelte tilfeller velger politiet også å bruke media for å distribuere bildene. Programmet Åsted Norge er et av mange program som politiet har brukt som kanal til å publisere bilder av gjerningsmenn. Redaktør for programmet, Bjørn Carlsen sier de kun publiserer bilder de får av politiet.

– Når bilder blir publisert gjennom pressen har man en slags garanti for at det ligger grundige vurderinger i bunn før publisering.

bjørn carlsen

Bjørn Carlsen er redaktør for TV-programmet Åsted Norge. Han mener det er viktig at ikke hvem som helst får publisere bilder av gjerningsmenn.

Foto: Privat

Han mener det er viktig at ikke hvem som helst har lov til å publisere slike bilder.

– I det øyeblikket det er opp til hvem som helst å publisere slike bilder, kan det tenkes at personer som ikke har noe med en sak å gjøre, uskyldig blir dratt inn i saken og mistenkeliggjort.

Utvik mener en dom på sosiale medier ofte kan være like ille som en av en domstol.

– Sosiale medier er blitt så sterkt at man nesten kan gi folk en strengere straff enn det domstolen klarer i mange tilfeller fordi personen fort kan bli gjenkjent og dømt uten tilsvar. Det kan nesten føles verre enn det en domstol kan klare.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %