NRK Meny
Normal

Ekspedisjonsdrømmen knust av tyver

Markus Adam skulle kjøre vannscooter fra Tyskland til Canada. Drømmen ble knust da den spesialbygde farkosten ble stjålet i Kristiansand.

Spesialscooter

Her er den spesielle vannscooteren som ble stjålet.

Foto: Privat

– De har ikke bare tatt fra meg vannscooteren, de har tatt fra meg drømmen, sier en frustrert Markus Adam på telefon fra Tyskland.

Natt til søndag hadde han fortøyd sin spesialbygde vannscooter i gjestehavna i Kristiansand. Etter to år med planlegging og rigging var han endelig i gang.

Kristiansand var første stopp på hans lange ekspedisjon som skulle gå videre til Island, Grønland og Canada.

Drømmen fikk en brå slutt.

– Jeg måtte ta inn på hotell, og da jeg kom tilbake til gjestehavna var vannscooteren søkk vekk.

Spesialscooter

Med en ekstra tank, mast og radio og flere GPS-er hadde vannscooteren krevd betydelige investeringer fra Markus Adam. Han er overrasket over at et slikt tyveri kunne skje i Norge.

– Jeg har bare hørt gode ting om Norge. Og så var det der dette skulle skje, før jeg i det hele tatt hadde kommet meg i gang.

Markus Adam

Her er Markus Adam på vannscooteren ved Skagen på vei til Norge. Han kjempet her mot 3 meter høye bølger.

Foto: Privat

Etter å ha oppdaget tyveriet gjorde han det å kunne for å finne vannscooteren igjen, i håp om å kunne fortsette ekspedisjonen.

– Jeg leide til og med et helikopter for å saumfare kystlinjen, men det er ikke så lett i Norge, forteller han til NRK.

To tatt, men løslatt

Tirsdag morgen pågrep politiet to kjenninger, en mann på 29 år og en kvinne på 25, i forbindelse med en narkotikasak. De hadde flere av de spesielle gjenstandene som var tilknyttet vannscooteren.

– De to har overfor politiet hevdet at de har begått heleri av gjenstandene fra vannscooteren, sier Frode Smith som er leder for allmennavsnittet på Politihuset i Kristiansand.

De hadde imidlertid ikke selve vannscooteren, og selv om de er mistenkt for heleri, er det enkelte ting som ikke stemmer.

– Vi stusser jo litt på at heleri skal være mulig så kort tid etter tyveriet, men det er jo noe vi må kunne bevise, sier Smith.

Klar beskjed til tyvene

Markus Adam er nå tilbake i Tyskland og erkjenner at det trolig ikke blir noe av ekspedisjonen.

– Jeg skulle gjerne sagt til dem som gjorde dette hva det betyr for meg. Det er ikke bare en leke som jeg kan kjøpe enda en av, jeg er ingen rik mann.

Nå ønsker han at tyvene tenker over konsekvensene.

– Dette var en sjanse man får bare en gang i livet. De tok også det fra meg, sier Markus Adam.