Spektakulært og nært på naturen

Feriefolket ønsker eksklusive og annerledes overnattingstilbud. Det holder ikke lenger med vanlig hotell- og campingliv. Folk vil ut i naturen, men på spektakulære måter.

Havsula og Nyperosa, på et av Hidras høyeste punkt.

Havsula og Nyperosa på et av Hidras høyeste punkt.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

To bittesmå hytter på en fjelltopp. Den ene i blå-turkis farge. Den heter «Havsula». Inne er det bord og sitteplasser. «Nyperosa» er rød, og består av vegger og vinduer rundt ei dobbeltseng. En hytteopplevelse, helt utenom det vanlige.

Vi er på øya Hidra i Flekkefjord, bare med selskap av vær, vind og sauer.

– Vi har sovet veldig godt, og det var fantastisk å sitte her i går kveld og se himmelen skifte fra rødt til lilla, mens fargene speilte seg i havet, sier Gerd Ravnå. Ektemannen Ruben forteller om 10–15 sauer som kom opp på plattingen ved 05-tida. Ikke lett å sove da, men veldig artig.

Gerd og Ruben Ravnå

Gerd og Ruben Ravnå i ei av småhyttene, med utsikt over øya og havet.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Hyllest til det enkle liv

Enkle omgivelser, blandet med komfort er en ny, stor trend. Gjestene får komfort, selv om hyttefasilitetene er enkle.

De to fargerike småhyttene på fjelltoppen ble opprinnelig bygget som et kunstprosjekt ved Lista fyr. Nå er de flyttet til Hidra hvor folk får en helt spesiell overnatting. Stadig flere vil ha en natt, med utsiktkt over øya og det uendelige havet. Nå er det skolen på Hidra som har ansvar for hyttene.

– Hyttene er en hyllest til det enkle liv, sier rektor og hyttevert Svein Harald Olsen.

Rune Ingebrigtsen i luksesteltet.

Et av de tre luksusteltene på Lomsesanden. Campingvert Rune Ingebrigtsen forteller om stor pågang fra folk, som ønsker en annerledes opplevelse.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

På Lomsesanden campingplass i Farsund, har teltlivet fått en ny dimensjon. Folk står i kø for å sikre seg ei natt i ett av tre luksustelt. Campingvert Rune Ingebrigtsen, har satt teltene opp rett bak stranda. Hotellsenger, kjøleskap, varme og lysekroner sørger for trivsel innendørs, samtidig som det bare er en tynn teltvegg mellom fuglekvitter og bølgesus.

– Det gøyeste er at det er en lett blanding av ungdom i 20-årene og folk opp til 70 år, som kommer hit, sier han.

Det er en litt sliten campingplass, som nå vil satse på å gi folk annerledes opplevelser. Det verdenskjente arkitektfirmaet Snøhetta er engasjert for å transformere trauste campinghytter til noe nytt og annerledes.

Dobbeltseng i hytta.

Nyperosa er i realiteten fire vegger rundt ei dobbeltseng.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Lokker kyr og turister

På Østhasselstrand på Lista, har melkebonde og gründer Knut Olaf Reiersen, bygget om det gamle sommerfjøset. Nå lokker han på både kyr og turister. Han går bredt ut på nett internasjonalt, hvor han presenterer The Longhouse, og muligheter for opplevelser på Listalandet.

Havsula, småhytte

Til denne utsikten våkner du på fjelltoppen i Farsund. En hytteopplevelse, helt utenom det vanlige.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Og folk kommer. I hjørnestua, som har panoramautsikt mot rullesteinsstranda og det åpne havet, foregår det fotoshoot for en britisk kleskolleksjon, med særlig fokus på yogaklær.

Reiersen har bygget sengeplasser med panoramautsikt noen meter over husdyra.

– Moderne komfort, tett på naturen, trekker folk fra hele verden, mener han.

De som forsker på ferietrender er sikre. Dette får vi se mye mer av. Ønsket om det enkle liv i en helt spesiell innpakning

The Longhouse på Østhasselstrand

Langhuset på Østhasselstrand har plass til både folk og fe.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK