NRK Meny
Normal

Ei uvanlig arbeidsuke

Ikke alle får spille konsert med et symfoniorkester når de er i arbeidsuke.

Marie Haugejorden Schau og Marin Stallemo Bakke

Marie Haugejorden Schau og Marin Stallemo Bakke har hatt ei ganske uvanlig arbeidsuke hos Kristiansand Symfoniorkester.

Foto: privat

De fleste 10.-klassinger som er ute i arbeidslivet ei uke for å prøve seg på et yrke, velger noe mer tradisjonelle yrker enn det Marie Haugejorden Schau og Marin Stallemo Bakke gjorde.

Hele denne uka har de to 15-åringene fra Fiskå ungdomsskole i Kristiansand nemlig jobbet i Kristiansand Symfoniorkester. Selv spiller de fiolin og fløyte, og derfor var valget av arbeidsuke naturlig for dem.

– Begge er interessert i musikk og spiller forskjellige instrumenter. Og det virket gøy å være her, sier Marin Stallemo Bakke.

Fikk bli med å øve

Og de to fikk det nok gøyere enn forventet, for etter bare én dag på jobb, fikk de lov til å spille med symfoniorkesteret. Det var uventet.

– Vi hadde ikke forventet det nei. Vi hadde trodd vi skulle være mer i kulissene og se hvordan de jobbet, sier Marie Haugejorden Schau.

– Først vasket vi en del, men så var det en i orkesteret som spurte om vi ikke kunne være med å spille, og det hadde vi jo veldig lyst til. Vi ble veldig glade, sier Stallemo Bakke.

Konsert i kulturhuset

Å sitte midt mellom strykere og blåsere i et symfoniorkester passet de to 15-åringene svært bra. Og ikke nok med at de fikk være med å øve; de fikk også spille konsert sammen med orkesteret i Arendakl kulturhus.

– Veldig spennende og veldig gøy å få være med på, sier Stallemo Bakke.

– Det er helt sykt. Vi hadde ikke ventet det i begynnelsen av uka, for å si det sånn. Jeg synes det er kjempegøy, sier Haugejorden Schau.

– Er det ikke litt skummelt da?

– Jo, det er skummelt. Det er egentlig bare to fløyter med, så det er vanskelig å stikke seg bort.

Drømmer om å jobbe med musikk

Kristiansand Symfoniorkester har aldri tidligere hatt elever hos seg i arbeidsuke. Det er kanskje ikke så rart, siden arbeidsdagen består av bare spilling. Men det er akkurat sånn Marin og Marie ser for seg sin framtidige arbeidsplass.

– Jeg har i alle fall lyst til å holde på med musikk, men jeg vet ikke helt hva det blir til ennå, sier Marin Stallemo Bakke.

– Det er vel det som er drømmen; å jobbe med musikk. Det hadde vært veldig gøy å jobbe i symfoniorkester, sier Marie Haugejorden Schau.

– Hvordan blir det å gå tilbake til skolen nå?

– Det blir rart og trist, for det er så gøy å spille.