NRK Meny
Normal

Agurker fra E. coli-mistenkt produsent levert til sørlendinger

En importør av frukt av grønnsaker på Sørlandet har importert 100 kilo agurker, fra den E. coli-mistenkte leverandøren i Spania.

Spanske agurker

En importør av frukt av grønnsaker på Sørlandet har importert 100 kilo agurker, og disse er levert ut til forbrukere som abonnerer på frukt og grønt.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Agurkene kommer fra den samme spanske leverandøren som det i går ble slått E. coli-alarm hos.

– Importøren tar inn agurker fra samme kilde i Spania, som har levert agurker som er mistenkte for utbruddet i Tyskland.

– Importøren er en separat importør som tar inn varer utelukkende til abonnenter. Varene er ikke distribuert ut i butikker, kun til navngitte abonnenter, sier direktør i Mattilsynet, Hallgeir Herikstad til NRK.no.

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til nå har 14 mennesker mistet livet i Tyskland og totalt 1200 har fått påvist smitte av E.coli-varianten Ehec. Det er også påvist Ehec-smitte i Sverige, Storbritannia, Danmark, Nederland, Østerrike, Frankrike og Sveits.

Avigo Grønnmat rammet

Avigo Grønnmat

Avigo Grønnmat har mottatt agurker fra den den E. coli-mistenkte leverandøren i Spania.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Bedriften Avigo Grønnmat i Lillesand bekrefter at de har fått økologiske augurker fra en av de E. coli-mistenkte produsentene i Malaga i Spania 5. og 12. mai.

Disse agurkene er levert ut til abonnementskunder i uke 19 og 20. Avigo Grønnmat leverer økologisk mat til abonnenter i Arendal, Grimstad, Lillesand, Birkeland, Tvedestrand, Kristiansand, Søgne, Mandal og distriktene rundt.

– Våre partier ikke smittet

Jens Bergan, avdelingsleder Avigo Grønnmat, sier at partiene med agurker de har fått er undersøkt av Mattilsynet, og at det ikke er funnet E. coli i disse.

Jens Bergan

Avdelingsleder i Avigo Grønnmat, Jens Bergan, sier agurkene de har fått ikke er fra de smittede partiene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det har vært fram og tilbake her. Vi bruker en fransk grossist og fikk opplysning om at agurkene vi fikk ikke var fra produsenten som har agurker det kan være smitte på. I begynnelsen av uka fikk vi likevel opplyst at vi hadde fått agurker fra denne produsenten.

– Den siste meldinga vi fikk i dag, er at de partiene som ble levert til oss er ikke av de partiene som har vært smittet. Det er betryggende for oss. Vi har vært redde og bekymret, men kan nå opplyse at agurkene vi har fått ikke har vært smittet, sier Bergan.

Mattilsynet har analysert hvilke partier det har vært E. coli-smitte på, og ikke funnet smitte i partiene fra Avigo. Leverandøren deres i Frankrike har også tatt prøver, og nå venter Avigo Grønnmat på prøvesvar derfra.

Mattilsynet påser at kundene hos Avigo Grønnmat i Lillesand blir orientert og fulgt opp.

Vil ha tak i halvspiste agurker

Mattilsynet ønsker nå å teste agurker hos abonnenter som mottar frukt og grønt fra Avigo Grønnmat.

– Vi jobber nå med å få kontakt med abonnenter for å sjekke om det er varer som fremdeles er uspiste. Vi vil gjerne ha tak i varen slik at vi kan undersøke den mikrobiologisk. Vi har ennå ikke undersøkt noen agurker og vet ikke om det er påvist noe E. coli i disse, sier Hallgeir Herikstad.