NRK Meny
Normal

Dyrt i rushtiden

Det skal nå vurderes å innføre en egen avgift for å kjøre bil i rushtiden i Kristiansand.

Illustrasjonsfoto
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Kristiansand blir den første byen i landet som skal utrede innføring av rushtidsavgift.

Årsaken er at kristiansandsregionen kan få mindre i statlig tilskudd til veier og busser dersom ikke politikerne åpner for en slik avgift i rushtiden.

Men liker ikke en slik avgift

Biltrafikken inn og ut av Kristiansand sentrum må ned, men hvordan man skal få flere bort fra rattet og over på buss er et stridstema.

Politikerne i areal- og transportutvalget i Kristiansandsregionen søker nå, som de gjør hvert år, om belønningsmidler til utvikling av veier og kollektivtransport i regionen.

Men for å få statens penger i konkurranse med andre byer, må man bevise at man er villig til handle for få ned personbiltrafikken. Derfor sa utvalget i går ja til å vurdere en rushtidsavgift i Kristiansand, selv om få politikere har vært positive til en slik avgift tidligere.

Nabokommunene enige

De store partiene i Kristiansand åpner nå for at det kan bli aktuelt å innføre rushtidsavgift, og nabokommunene er også enige i at noe må gjøres for å få flere over på buss.

ATP-utvalgets sekreteriat skal nå vurdere ulike løsninger for rushtidsavgiften. Hvor mye mer en bilist eventuelt må betale i bomavgift i rushtiden er ennå ikke bestemt.