Dyrt å hjelpe eierløse dyr

Alle som finner og hjelper et eierløst kjæledyr, risikerer nå å måtte betale dyrlegeregninga sjøl, etter en dom i Kristiansand tingrett. – Umoralsk, mener dyrevernforeninger.

Vi holder oss til dyr som trenger hjelp. For dersom du finner og hjelper et eierløst kjæledyr, er det du selv som kan ende opp med å betale dyrelegeregninga.

NETT-TV: Dersom du finner og hjelper et eierløst kjæledyr, er det du selv som kan ende opp med å betale dyrelegeregninga.

NRK er med på morgenstell hos Dyrenes beskytter i Kristiansand. Akkurat nå har de 21 eierløse katter her.

Måtte avlives etter skudd

Arnfrid Robstad forteller om en katt som ble skutt 19 ganger mot hodet, men overlevde. Hun tok den skuddskadde katten til dyrlegen. Den måtte avlives.

Robstad ble sittende igjen med regningen og gikk derfor rettens vei for å få dyrlege-utgiften refundert av Staten ved Mattilsynet. Dyrenes beskytter tapte.

– Vi ville se om det er juridisk holdbart at Mattilsynet fraskriver seg alt ansvar og legger det på dyr og dyreholder, sier Robstad.

Du blir ansvarlig om du hjelper

Advokat for Dyrenes beskytter i Kristiansand mener dommen får stor betydning for alle som finner og hjelper eierløse kjæledyr.

– Du finner en katt på gata som trenger hjelp. Du gir den litt melk, og har den kanskje en time eller to, før du finner ut at den må til veterinær eller dyrlege. Da blir du ansvarlig for kostnadene for nødhjelp, sier advokat Vegard Bøe Bahus.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er umoralsk i forhold til dyrevelferdslovens intensjon om å gi dyr egenverdi, at de skal ha en verdi i seg selv, sier Bahus.

Fornøyd med dommen

Mattilsynet har ansvar for dyrevelferden her i landet og er fornøyd med dommen.

– Vi mener at den dommen er helt i tråd med den forvaltingspraksis vi har hatt i mange år. Både under denne og den forrige dyrevelferdsloven, seier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet

Sjefsveterinæren på Oslo Dyresykehus er redd dommen fra Kristiansand gjør situasjonen for eierløse kjæledyr med behov for hjelp verre.

– Det skaper en moralsk og etisk dilemma for finneren av et dyr. Man ønsker å hjelpe, og er faktisk lovpålagt å hjelpe i henhold til dyrevelferdsloven. Likevel må man selv ta det økonomiske ansvaret. Det oppfordrer ikke til et aktivt dyrevern som ønsker å hjelpe dyr, sier Monica Heggelund.

Mattilsynets Torunn Knævelsrud sier de tolker hjelpeplikten strengere enn det den er.

– Det er et politisk spørsmål hvor langt den plikten går, hevder hun.

NETT-TV: Katt skutt mot hode 19 ganger

En katt måtte avlives etter at den hadde blitt påført store skader. Den ble skutt 19 ganger i hodet.