Hopp til innhold

22-åring omkom: Dyreparken får kritikk fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet vurderer å gi parken gebyr for brudd på arbeidsmiljøloven at en 22 år gammel sesongarbeider døde etter en eksplosjon i en gassgrill i sommer.

Dyreparken ulukke

Ulykken skjedde ved Kaptein Sabelstanns verden.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Dyreparken i Kristiansand får kritikk fra Arbeidstilsynet etter at en 22 år gammel slovakisk sesongarbeider døde etter en gasseksplosjon.

Ulykken med gassgrillen skjedde ved et av parkens spisesteder i området kalt «Sjørøvergrillen» før parken hadde åpnet for publikum. 22-åringen arbeidet med oppstartsrutiner på grillen og betjening av den, har Dyreparken tidligere opplyst i en uttalelse.

arbeidsulykke

Propangass i brennkammeret på grillen er, ifølge Arbeidstilsynet, direkte årsak til ulykken.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Gass fylte kammer

– Den direkte årsak til ulykken er at propangassen har fylt brennkammeret, det doble stekekammeret og røykekammeret, skriver Arbeidstilsynet.

To andre ansatte ble lettere skadd i arbeidsulykken.

Arbeidstilsynet vurderer å gi parken gebyr for brudd på arbeidsmiljøloven.

– Arbeidstilsynet vil ta en vurdering av om brudd på kravet til skriftlig risikovurdering og brudd på kravet til dokumentert sikkerhetsopplæring gir grunnlag for å ilegge Dyreparken et overtredelsesgebyr etter arbeidsmiljøloven § 18-10. Arbeidstilsynet vil komme tilbake til Dyreparken med utfallet av denne vurderingen i et eget brev, skriver Arbeidstilsynet i rapporten.

Enig i hovedtrekk

Direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken sier i dag at de er enige i hovedtrekkene i tilsynets rapport.

– Vi vil legge til at vi umiddelbart etter ulykken, og uavhengig av rapporten, har foretatt en kritisk gjennomgang av egne rutiner og opplæring i Parken. Ulykken var svært alvorlig og trist, og vi skal gjøre alt det vi kan for å forhindre at noe slikt kan skje igjen, sier Aamot.

Vi vil nå ta en grundig intern gjennomgang av rapporten før vi utarbeider et svar til Arbeidstilsynet.