NRK Meny
Normal

Dykkefunn blir film

Historien om "Louis et Anne", som forliste med kanoener og granater i 1723, blir film.

Dykking

Vrakdykkere leter etter spennende funn på Hidra. (Bilde fra filmen, filmet av Vilfred Barbala).

Hvert skipsvrak langs kysten vår har en dramatisk historie. Og historien om jakten på den over tre hundre år gamle fregattskipet "Louis et Anne", blir nå skildret på film.

Et dykk utenfor Hidra for fire år siden ga livet en vending for en vennegjeng på tre. Etter mange års leting fant de tre vrakdykkerne nemlig "Louis et Anne", fregattskipet som forliste med kanoner og granater i 1723.

- Det var et fint og stort skip med 40 manns besetning, to adelsmenn ombord og egen skipslege, sier vrakdykker Svein Syvertsen.

Spennende historie under vann

- Det å svømme nede i halvmørket og vite at et skipsvrak er i nærheten, det gjør det hele spesielt. Det får pilsen til å rase i kroppen og du tenker "kanskje finner vi det i dag", sier Syvertsen.

Louise et Anne

En tegning av fregatten 'Louise et Anne', et skip med en besetning på 40 mann, som gikk ned utenfor Hidra i 1723.

På kystkultursenteret på Lista viser ei utstilling noe av historien til skipet og det har også blitt ei bok om historien.

Nå er jakten på "Louis et Anne" og historien om skipet i ferd å bli videofilm.

Vrak langs kysten vår er vanskelig tilgjengelig for folk flest. Filmen om "Louis et Anne" vil være med på å gjøre dette skipets historie tilgjengelig for flere mennesker.

- Filmen lages for å prøve å vise litt mer om livet på bunnen og om hvordan det er å dykke blant vrakrester. Vi vil også vise hvordan et skipsvrak ser ut etter å ha ligget 300 år på havbunnen, sier Syvertsen.