Du kan få pengene tilbake

Er du en av dem som har blitt offer for telefonsvindelen de siste dagene? Da kan det være lurt å gi beskjed til telefonselskapet.

En person holder en mobiltelefon i hånda

De siste dagene har mange blitt svindlet ved bruk av et utenlandsk telefonnummer.

Foto: Christine Jensen / NRK

– Dersom det ikke finnes noen avtale og du har blitt lurt, så er det mulig å klage.

Det sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.

De siste dagene har mange blitt oppringt av et utenlandsk nummer. Det ringer bare et par ganger før det blir stille. På mobilen blir samtalen registrert som et ubesvart anrop. Ringer du tilbake, kan det bli dyrt.

Kan få pengene tilbake

Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

Ifølge Halsos er det mulig å få pengene tilbake.

– Du må følge med når du får telefonregningen. Har du blitt lurt, må du gi beskjed til telefonselskapet der du er kunde. Det kan være en fordel å gjøre dette skriftlig. Legg også ved kvitteringen som viser hvor mye penger det er snakk om.

– Bør man ikke ringe telefonselskapet med en gang?

– Det kan du selvfølgelig gjøre, men du er sikkert ikke den eneste som har opplevd dette. Telefonselskapet vet sannsynligvis hva som skjer.

Lettere å bli lurt

– Dette må vel være det man kan kalle svindel, sier Elisabeth Aarsæther.

Hun er assisterende direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Aarsæther tror det er lett å bli lurt fordi de fleste har såkalte «mobilpakker». Har du et slikt abonnement, koster det nesten ingen ting å ringe tilbake.

– I dag er det vanlig å bare trykke «ring tilbake». Man ser ikke så nøye etter fordi det ikke har de samme økonomiske konsekvensene som det hadde før, sier Aarsæther.

For sørlendinger er det kanskje ekstra lett å ringe tilbake, fordi nummeret begynner med de samme tallene som numre fra landsdelen. Nummeret begynner med tallene 371, men det inneholder flere tall enn et vanlig telefonnummer.

– Ikke ring tilbake

Om du har blitt oppringt og har fått en ubesvart samtale, råder Aarsæther deg til å ta en ekstra titt på nummeret før du gjør noe.

– Se om nummeret virkelig er fra Agder. Hvis det er veldig langt, er det ikke det. Da må du ikke ringe tilbake, sier hun.