Drukner i arbeid etter storflommen

Takst- og saneringsselskaper kommer ikke ajour med arbeidet etter storflommen i Sør-Norge i forrige uke. Nå hentes fagfolk fra hele landet inn for å bistå.

Oversvømt hus i Tovdalselva

Takstmenn og selskaper som skal renovere etter flom har mye å gjøre.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Forsikringsbransjen meldte om skader for 500 millioner kroner etter flommen på Sørlandet forrige uke, og mange trenger hjelp etter at bygg og eiendom er skadet.

Takstmennene i landsdelen jobber intenst med å hjelpe flomofrene på Sørlandet.

Daglig leder i Nestor Takst i Kristiansand, Johan Roland, sier de skulle hatt flere takstmenn.

– Det er store utfordringer når vi må hjelpe så mange på en gang. Vi er nødt til å prioritere hardt på de skadene vi rykker ut på.

Johan Roland

Daglig leder Johan Roland i Nestor Takst i Kristiansand melder om 300 saker i løpet av kort tid.

Foto: privat

Han har hentet inn fire til fem kollegaer fra Rogaland for å bistå i arbeidet med å taksere skadene etter flommen. Det samme har flere andre selskaper gjort.

Les også:

Satte krisestab

Roland forteller at de satte krisestab mandag i forrige uke da de så hvor mange som var rammet av flommen. Spesielt rammet ble de som bodde rundt Tovdalselva.

– Vi fikk meldt inn omkring 300 skader i løpet av de første dagene etter flommen. Da vi skjønte hva som skjedde satte vi en slags krisestab. Vi omprioriterte arbeidsoppgavene og fikk inn takstmenn fra Rogaland.

Flom Drangsholt

På Tveit i Kristiansand ble flere hus skadet.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Utfordring

– Menneskene som står i situasjonen har det vondt. Det å klare å hjelpe disse er den største utfordringen. Vi veileder dem, gir selvhjelpsråd og klare å få inn førstehjelp som vannsuging og tørking, sier Roland.

Roland tror at det er god kapasitet på håndverkere i landsdelen dersom de greier å omprioritere. Mange hus er skadet for hundretusener av kroner.

– Løper fra dør til dør

Fredrik Ditlefsen, avdelingsleder i Recover i Aust- og Vest-Agder beskriver situasjonen som ekstrem. Selskapet jobber blant annet med sanering etter vannskader.

Fredrik Ditlefsen

Fredrik Ditlefsen i Recover forteller at de nesten løper fra dør til dør for å hjelpe de som er rammet av flommen.

Foto: privat

– Det er den verste flommen vi har hatt i Agder. Vi har fått inn over tre hundre skader.

Ditlefsen forteller at selskapet har hentet inn mannskaper internt i selskapet fra andre steder i landet for å greie alle oppdragene.

– For vår del løper vi fra dør til dør. Vi hjelper kundene så godt vi kan ved å sette opp avfukter og river fuktig materiale, forteller Ditlefsen.

Takstmann Roland og avdelingslederen i Recover, Fredrik Ditlefsen, sier renoveringen kan ta alt fra kort tid til flere måneder avhengig av hvor store skader huset har fått.