Dronningen gir bort kunst for å pusse opp DNT-hytter

45 tresnitt av kunsten «Kolåstind» har Dronning Sonja donert til Den norske turistforeningen (DNT). Kunsten skal bidra til en sårt tiltrengt oppgradering av de mange turisthyttene.

Dronning Sonja

Dronning Sonja er æresmedlem i organisasjonen, og opptatt av at hyttene blir vedlikeholdt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Denne gaven betyr at vi kan samle inn penger og gjøre hyttefondet vårt større. I tillegg får vi tatt igjen etterslepet, sier en takknemlig generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.

Kolsåstind

Dronning Sonja gir bort 45 tresnitt av «Kolåstind» til DNT.

Foto: Monica H. Langen / DNT

Solvang har reist sørover til Arendal, for å besøke en av hyttene som skal få nytte av pengene, nemlig kystledhytten til Store Torungen fyr.

Denne turistforeningshytta er godt besøkt, men er i likhet med mange av de andre overnattingsstedene til turistforeningen, preget av slitasje. I dag har foreningen et etterslep på over 700 millioner kroner. De har ikke økonomien til å pusse hyttene opp uten hjelp.

– Dette er en gave til det norske folk, og en voldsom anerkjennelse fra dronningen selv – det at hun synes hyttene betyr noe, legger generalsekretæren til.

Dag Terje Klarp

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Her står han ved Torungen fyr, som ligger utenfor Arendal i Aust-Agder.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Hytter har innredning fra 50-tallet

Store Torungen fyr ligger i Raet nasjonalpark. Den drives i samarbeid mellom Aust-Agder Turistforening og Torungens Venner, og er en av DNT sine over 500 hytter.

– Innredningen her er fra 1950-tallet, viser daglig leder i Aust Agder turistforening, Dag Fagermyr.

Ifølge Fagermyr trengs det opprustning både ute og inne. Det er spesielt hyttene som ble bygd mellom 1958 og 1982, som må prioriteres.

Torungen fyr

Torungen fyr er en fyrstasjon på øya Store Torungen, den ligger utenfor Arendal i Aust-Agder.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Selv om folk er veldig fornøyd med å være her, så er det ingen tvil om at det er behov for en oppgradering etter hvert, men det er det vanskelig å klare å vedlikeholde hyttene uten å få litt bidrag eksternt.

Takket være gaven fra Dronning Sonja kan denne kystledhytten pusses opp.

150-års gave til DNT

Dronning Sonja har besøkt mange av turistforeningens hytter, og er æresmedlem i organisasjonen. Hun er selv veldig opptatt av at hyttene blir vedlikeholdt.

– En utfordring for DNT i dag er oppgradering av hele hyttenettverket, sa Dronning Sonja i sin gratulasjonstale til turistforeningen i sommer.

Turistforeningen tilbyr leie av hytter, fyr og boliger til kun et par hundrelapper per person gjennom hele året. Han ønsker at hyttene forblir billige, slik at hvem som helst kan leie sengeplass.

Fagermyr viser slitasje

Daglig leder i Aust Agder turistforening, Dag Fagermyr, viser slitasjen i DNT-hytta.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det at dronningen synes at hyttene betyr noe, gjør at vi kan fortsette å legge til rette for at alle som vil kan benytte seg av tilbudet, forteller Solvang avslutningsvis.

I forbindelse med jubileet til DNT er det opprettet et hyttefond for å bevare og oppgradere hyttene. Pengene fra salget av tresnittene skal inn i fondet.