Drøfter Moland og French i Kongo

Statssekretær Ingrid Fiskaa (SV) i utenriksdepartementet vil ta opp saken til de drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland under sitt besøk i Kongo tirsdag.

Joshua French og Tjostolv Moland

SKAL DRØFTE: Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet skal drøfte situasjonen til Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. (Arkivfoto)

Foto: STRINGER / Afp

– Det er et annet tema for selve reisen, men hun skal ha politiske samtaler i Kinshasa tirsdag der French og Moland vil bli tatt opp, sier departementets pressevakt Christian Grotnes Halvorsen til NTB.

– Hun skal møte viseutenriksministeren i Kongo, Ignace Gata Mavita, sier han.

Seksualisert vold

Statssekretær i UD, Ingrid Fiskaa (SV)

TIL KONGO: Statssekretær Ingrid Fiskaa skal diskutere situasjonen til de to dødsdømte nordmennene i Kongo. (Arkivfoto)

Foto: LUIS GALDAMEZ / Reuters

Hovedformålet med besøket til Fiskaa i Kongo er kampen mot seksualisert vold i landet og arbeidet med konfliktmineraler.

Fiskaa skal også delta på åpningen av et senter for kvinner som har blitt utsatt for seksualisert vold. Der vil også representanter fra amerikanske myndigheter, skuespilleren Charlize Theron og FNs spesialrapportør mot seksualisert vold,
Margot Wallstrom, være til stede.

Fiskaa besøker også Uganda under sin reise som pågår fra mandag 31. januar til tirsdag 8. februar.

Presser Kongo

I Uganda skal hun ha samtaler med myndighetene i Kampala. Sentralt under besøket er kvinners rettigheter og likestilling, samt homofiles rettigheter i landet.

Fredag leverte Norge inn en note til kongolesiske myndigheter med krav om fortgang i utsendelsen av Tjostolv Moland og Joshua French. Ambassadør Jon Vea mener at det viktigste for norske myndigheter er å få Moland og French overført til Kinshasa.

Ambassadør til Angola Jon Vea

OPTIMIST: Ambassadør Jon Vea tror en overføring til fengselet i Kisangani vil betyr et stort skritt nærmere utlevering til Norge for Moland og French. (Arkivfoto)

Foto: NHO

– Da er vi definitivt ett skritt nærmere en overføring til Norge - må vi tro. Det virker som både kongoleserne og vi nå er enige om at denne saken er tjent med at disse guttene overføres til Norge, sa vea til NRK.no fredag.

Utsatte flytting

De to nordmennene skulle egentlig ha blitt flyttet til hovedstaden for over en uke siden. Overføringen ble stanset på grunn av en konflikt mellom regjeringen i Kinshasa og myndighetene i delstaten Orientale, hvor Kisangani ligger.

Bakgrunnen skal være en strid rundt erstatningsavtalen som er inngått mellom de to nordmennene og de etterlatte etter den drepte sjåføren.

Moland og French har sittet 19 måneder i fengsel i Kisangani.