NRK Meny
Normal

Hundepass hjelper tidligere rusmisbrukere

Tidligere rusmisbrukere i Kristiansand lufter hunder som ledd i å bli kvitt rusmisbruket. I et drøyt halvt år har folk kunnet levere hundene sine på Jegersberg gård mens de selv er på jobb.

"Dagis" for hunder. Jegersberg gård.

'Dagis' for hunder. Daglig leder ved Jegersberg gård, Pål Magne Stensland, viser at de bruker sparkesykkel for å lufte de sprekeste hundene.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK

Jegersberg gård.

Jegersberg gård ligger ved inngangen til et av Kristiansands turområder.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK
To hunder på "dagis"

– Tilbudet med å passe hunder mens folk er på jobb, er blitt en suksess, sier daglig leder Pål Magne Steinsland.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK

– Dyr har god innflytelse på mennesker, sier Pål Magne Steinsland.

Han er daglig leder på Jegersberg gård som for ett år siden ble kjøpt av Kristiansand kommune.

Nå brukes den til rehabiliterings- og kompetansesenter for tidligere rusmisbrukere. Jegersberg gård skal gi et medikamentfritt rehabiliteringstilbud med en mentorordning.

«Omsorg for hunder» er en av aktivitetene som skal hjelpe de tidligere rusmisbrukerne videre på veien samtidig som hundeeiere får et nytt tilbud.

Beboerne skal bli kvalifisert til å gå videre ut i arbeidslivet etter oppholdet på gården. Og ett av tiltakene er altså å drive «dagis» for hunder.

Hund og sparkesykkel

Ute på gårdsplassen finner vi to huskyer og en tidligere rusmisbruker som rigger en sparkesykkel.

Hundene er fulle av iver etter å komme ut i skogen, og trekker villig vekk både sparkesykkelen og den 100 kilo tunge mannen innover i terrenget.

– Der er gøy å passe hunder! Folk kan komme med hundene sine fra klokka sju om morgenen, og de må hente dem innen klokka 17, sier den tidligere rusmisbrukere som ikke vil ha navnet sitt i reportasjen.

– De sprekeste hundene lufter vi ved hjelp av sparkesykkel, forteller han.

– Har du vært innom andre rusbehandlinger tidligere?

– Jeg har vært innom tre behandlinger tidligere, men tilbudet på Jegersberg gård har vært annerledes. Her jobber og bor du. Hvis du vil være her, må du være hundre prosent motivert.

Tjener penger

Målet med prosjektet Jegersberg gård er nettopp at beboerne skal få arbeidstrening og være attraktive på arbeidsmarkedet.

Kommunen samarbeider med NAV, næringslivet og Universitetet i Agder. Alle beboerne på gården har sin individuelle plan for utdanning og utvikling.

Jegersberg gård driver nå en stall og utfører hagearbeid i tillegg til hundedagis. I dag tar de seg av 10–12 hunder, og flere står i kø. Tilbudet er blitt populært.

– Dette er reelt arbeid, sier daglig leder Pål Magne Steinsland.

– Det er viktig for oss å ha en reell omsetning og tjene penger, legger han til.

– Og så hjelper det?

– Å være i arbeid hjelper. Det er noe alle forstår. Hvis du ikke har jobb, er det ikke så lett å forholde deg til dagliglivet. Arbeidet gir selvtillit og mestringsfølelse, sier daglig leder Pål Magne Steinsland.